ITF a anunţat astăzi în premieră un plan care se va întinde pe durata a 25 de ani şi va beneficia de o finanţare în valoare de 3 miliarde USD, în parteneriat cu grupul Kosmos.

Comitetul Director al ITF a aprobat în unanimitate o propunere în care naţiunea câştigătoare a Cupei Davis să fie decisă la un Turneu Final – Cupă Mondială a Tenisului, la sfârşitul sezonului, care se va desfăşura într-o locaţie de top, în luna noiembrie, timp de o săptămână, cu participarea a 18 echipe.

Propunerea iniţială pentru format este acela cu 4 grupe care se vor disputa în sistem fiecare cu fiecare, în continuare urmând o fază eliminatorie, începând de la sferturi de finală.
Cele 16 echipe din Grupa Mondială vor fi participante de drept, cărora li se vor adăuga două echipe.
În timpul competiţiei se va disputa şi Barajul de promovare / retrogradare, fiind implicate astfel şi cele 8 promovate din Grupa Zonală I. Grupele Zonale se vor disputa în acelaşi format ca şi până acum, în 3 etape, derulate pe parcursul anului.

Mai multe oraşe s-au arătat interesate de găzdui competiţia.

Propunerea urmează a fi detaliată şi supusă aprobării Adunări Generale ITF, ce se va desfăşura în august la Orlando, Florida. În cazul în care etapele birocratice vor fi parcurse cu succes, prima ediţie a Cupei Mondiale se va disputa în 2019.

Investiţia grupului Kosmos va asigura premii substanţiale pentru jucătorii care vor participa la acest Turneu Final, pentru federaţiile naţionale, dar şi resurse financiare noi pentru ITF, pe care Federaţia Internaţională le va folosi în dezvoltarea unor proiecte noi, componente ale altor programe.

Preşedintele ITF, David Haggerty:

Viziunea noastră este aceea de a crea un turneu final la sfârşitul sezonului, care să devină un festival al tenisului şi divertismentului, cu cei mai buni jucători din lume reprezentând ţările lor, pentru a decide pe campionii Cupei Davis.
Acest nou parteneriat va crea nu numai o Cupă Mondială a tenisului, dar va genera investiţii record pentru generaţiile viitoare de jucători din întreaga lume.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.