Slideshow: două imagini

Pe 30 noiembrie, Simona Halep a acordat un interviu jurnalistei Danielle Rossingh de la revista americană a mediului de afaceri, “Forbes“, pe care l-am tradus integral:

Întrebare: De când ai început să lucrezi cu antrenorul australian  Darren Cahill, ai câştigat trei turnee şi ai ajuns în sferturile de finală la Wimbledon. Ce a adăugat el jocului tău?
Simona: Sunt mai agresivă, dar nu agresivă într-un mod nechibzuit, ci mai degrabă agresivă într-unul inteligent, pentru că nu pot să stau tot timpul lipită de linia de fund, trebuie să mă deplasez înainte şi înapoi. Lovitura de dreapta este mai puternică, dar am lucrat la fiecare lovitură şi cred că mi-am îmbunătăţit jocul în profunzime.

Ştiu că Darren lucrează cu un instrument de analiză video, numit Playsight. Acesta este motivul pentru care ai schimbat modul în care arunci mingea la serviciu în acest sezon?
Da, mi-a spus să schimb, să arunc mai jos şi cred că mă ajută. Simt că sincronizarea este mai bună.

 

Cum evaluezi sezonul ce s-a încheiat?
Consider că acest an a fost unul foarte bun pentru  mine, din toate punctele de vedere. Primul şi cel mai important lucru este că mi-am îmbunătăţit jocul. Ţelul meu pentru la anul este să-l îmbunătăţesc şi mai mult şi să fiu mai puternică, mai încrezătoare, să joc în toate meciurile un tenis de nivel înalt. Desigur că nu voi putea să câştig toate meciurile, dar vreau să-mi fac jocul meu. Dacă pierd, să fie meritul adversarei.

 

Ai ajuns în finala French Open 2014, unde ai pierdut la Maria Sharapova. Crezi că ai ce îţi trebuie ca să câştigi un turneu de Mare Şlem?
Desigur, visul meu este să câştig un turneu de Mare Şlem, dar nu ştiu dacă se va întâmpla la anul sau într-un viitor mai îndepărtat. Însă muncesc pentru acest obiectiv.

Angelique Kerber este acum numărul 1 mondial, după ce Serena Williams a dominat ani în şir. Privind în urmă, crezi că ea a fost tratată cu prea mult respect sau era mult mai valoroasă?
A fost mai valoroasă. Cred că acum a început să resimtă puţin vârsta. Cum Kerber a avut cel mai bun sezon, ea a ajuns la nivelul la care a putut să gestioneze fiecare moment de presiune. Fiecare din momentele importante, atunci când a jucat cu Serena. Aşa că eu cred că trebuie timp ca să ajungi la acest nivel şi cred că dacă Serena va pierde la câteva jucătoare, din ce în ce mai multe vor crede în şansa lor atunci când o vor întâlni.

Aşadar factorul invincibilitate este pe cale de a dispărea?
Da, scade şi acum simţim că totul este posibil.

Cât de mult te-a ajutat miliardarul român Ion Ţiriac?
Suntem prieteni, mă ajută cu sfaturi, vorbeşte cu mine, e preocupat de tenisul meu şi întotdeauna avem discuţii fructuoase, câteodată vine la antrenamentele mele. Unii spun că îmi dă bani. Nu, niciodată nu mi-a dat bani.

Ce fel de sfaturi îţi dă?
Să fiu mai agresivă, să am o atitudine mai agresivă pe teren. Nu este uşor lucru pentru mine, căci nu asta e firea mea, dar încerc să mă perfecţionez. Îmi spune că  am toate atuurile ca să câştig un Mare Şlem, trebuie doar să cred în mine. Este bine că am un om atât de important în viaţa şi în cariera mea.

Eşti incredibil de populară în România. Este aceasta un lucru bun sau poate deveni o povară uneori?
Este formidabil şi este frumos să vezi, atunci când te întorci acasă, că marea majoritate a oamenilor te susţin. Desigur există şi din aceia care spun lucruri urâte, dar accept situaţia într-un mod pozitiv, căci nu toţi pot să mă placă, deci e în regulă. E plăcut că inspir copiii şi acesta e cel mai important lucru. Şi faptul că din ce în ce mai mulţi oameni joacă acum tenis, fie şi doar de plăcere.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.