Oana Simion

ACTUALIZARE:

ITF a făcut penultimul pas în creionarea definitivă a noului circuit, ITF World Tennis Tour, descris în ştirea iniţială (mai jos): a publicat tabelele de punctaj.
Astfel, de la 1 ianuarie 2019 se vor acorda în afara punctelor ATP / WTA şi puncte ITF, acestea din urmă doar pentru segmentul ITF World Tennis Tour 15s.
Ultimul pas va fi făcut luni 31 decembrie, când vor fi date publicităţii noile clasamente ATP / WTA, cu punctele de la turneele de 15.000 scăzute.

Punctele ATP / WTA sunt scrise cu negru în tabelele de mai jos, iar cele ITF – care vor fi obţinute în Circuitul de Tranziţie şi vor sta la baza unui clasament separat – cu galben.

Masculin:

Feminin:

Începând cu 2020, se preconizează ca la masculin şi turneele de 25.000 – unde în 2019 se vor acorda atât puncte ITF cât şi ATP – va fi trecut exclusiv în Circuitul de Tranziţie.

Evident, vor exista jucători care vor figura atât în clasamentele ATP / WTA cât şi în cele ITF World Tour.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Vorbeam la începutul anului despre restructurarea profundă a circuitului ITF. Acum, modul în care va fi înfăptuită aceasta a prins contur şi de asemenea data de la care va fi aplicată.

Ca să recapitulăm, esenţa acestei modificări importante este separarea turneelor de 15.000 USD (masculin şi feminin, actualele ITF 15k Futures şi ITF 15k Pro) de calendarul profesionist, astfel încât numărul jucătorilor şi jucătoarelor care îşi vor disputa puncte ATP, respectiv WTA va scădea până la 750 pentru fiecare circuit.
Acum, circa 14.000 de jucători şi jucătoare participă la turneele profesioniste, dintre care jumătate nu câştigă nicio sumă, iar în clasamentul ATP figurează în jur de 2000 de jucători şi în cel WTA, peste 1200 de jucătoare.

Cei aproximativ 1500 rămaşi (750 + 750 ) vor putea beneficia de condiţii financiare mai bune, premiile – inclusiv creşterea de 1,5 mil. USD din ultimiii 3 ani – fiind mai concentrate, astfel că un număr mai mare dintre ei se vor putea întreţine din tenis.

Pe de altă parte, a fost gândită şi structura pentru turneele cu premii în valoare de 15.000 USD – aşa numitul Circuitul de tranziţie – unde se vor acorda puncte ITF (ITF Entry Points), astfel încât să scadă costurile suportate de jucători şi de organizatori:

 • cele de organizare vor scădea, turneele disputându-se într-un format redus – de-a lungul unei săptămâni, calificări incluse (doar un tur) –  nu va mai exista obligaţia actuală (la masculin, în circuitul ITF Futures) de a găzdui 3 evenimente consecutive etc. Astfel mai multe ţări vor putea organiza mai multe turnee
 • costurile pentru jucătorii care vor evolua în circuitul de tranziţie vor scădea pentru că deplasările vor fi mai scurte (distanţe), datorită concentrării zonale şi ca timp (timp de şedere redus)

Circuitul de tranziţie îşi va putea atinge astfel menirea, aceea de a asigura o trecere mai facilă de la juniorat la profesionism.

*

Începând de la anul, circuitul ITF va fi împărţit în 3 segmente:

 • A. turneele de 25.000 USD (masculin) – unde se vor acorda puncte ITF în primele faze şi puncte ATP în fazele finale – şi cele cu premii cuprinse între 25.000 – 100.000 USD (feminin), unde se vor acorda doar puncte WTA
  • în calificările turneelor ATP Challenger se vor acorda puncte ATP, dar şi puncte ITF la turneele cu premii până la 125.000 USD
  • din 2020 este preconizat ca şi turneele de 25.000 USD (masculin) să fie mutate în circuitul de tranziţie, deci recompensate doar cu puncte ITF, astfel că doar la turneele ATP Challenger se vor mai putea obţine puncte ATP.
   Diferenţa dintre masculin şi feminin în ce priveşte acest aspect este aceea că circuitul ATP Challenger este structurat pe o plajă de la 43.000 – 150.000 USD, în timp ce la feminin acest segment este acoperit de turneele ITF şi într-o mică măsură de cel WTA 125k
 • B. turneele cu premii în valoare de 15.000 USD (masculin şi feminin) – aşa numitul Circuit de tranziţie – unde se vor acorda doar puncte ITF
 • C. turneele juniorilor – Gradele A până la 5 – unde se vor acorda puncte ITF în clasamentul juniorilor

Din cele de mai sus rezultă că vor exista cazuri de jucători care vor acumula atât puncte ATP / WTA, cât şi puncte ITF, adică vor fi prezenţi în ambele clasamente.
Legătura între circuite se va face prin intermediul locurilor rezervate:

 • la masculin, locuri rezervate – urmează a fi determinate, după încheierea studiului care este în curs de desfăşurare – pentru jucătorii cu clasament ITF bun în calificările turneelor ATP Challenger (cu premii de până la 125.000 USD)
 • la feminin – 5 locuri rezervate pe tablourile principale ale turneelor ITF 25k (premii – 25.0000 USD), pentru jucătoarele cu clasament ITF bun
 • juniori – 5 locuri rezervate pe tablourile principale ale turneelor din Circuitul de tranziţie – ITF 15k – pentru juniorii clasaţi în top 100 al clasamentului combinat
 • de asemenea, vor fi introduse noi reguli pentru a împiedica jucătorii mai bine clasaţi să acceseze turneele circuitului de tranziţie (15k) şi a diminua astfel oportunităţile celorlalţi

Structura circuitelor – masculin şi feminin – începând cu 2019

*

La sfârşitul acestui an, punctele ATP / WTA dobândite de jucători la turneele ITF 15.000 USD, în primele faze ale turneelor ITF 25.000 USD şi în calificările turneelor ATP Challenger vor fi convertite în puncte ITF (ITF Entry Points). Aşadar, cei care au puncte acumulate doar la aceste turnee nu vor mai figura în clasamentele ATP / WTA , ci doar în cel ITF.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.