Mihaela, la Harvard şi la întoarcerea în Bucureşti

Junioara Mihaela Mărculescu (n. 13 septembrie 2000, la Bucureşti) a fost o prezenţă constantă în paginile TeniSite.Info, încă de la înfiinţare în 2015.
Pe atunci, Mihaela avea 15 ani şi concura la Orange Bowl şi Eddie Herr, în Florida, la categoria de vârstă U16. Ulterior, ea a progresat în clasamentul combinat al junioarelor până pe locul 56 ITF / aprilie 2017 şi a reuşit să pătrundă şi în ierarhia senioarelor cu maxime de 1235 WTA la simplu şi 1177 la dublu.

Ea a avut şi o prezenţă mai discretă în paginile TeniSite – în afara ştirilor în care-i evidenţiam rezultatele – în sensul că m-a ajutat în permanenţă cu informaţii tehnice, detalii şi câteva editoriale în care ne povestea despre experienţele ei la turnee.

În ultimul an, Mihaela şi-a schimbat ordinea priorităţilor şi a acordat o atenţie aproape exclusivă şcolii, pregătindu-şi Bacalaureatul la  liceul Tudor Vianu. 
Strategie care a fost încununată şi de alt mare succes personal: a fost admisă la prestigioasa Universitate Harvard în promoţia 2023.

Mihaela nu va renunţa la tenis, urmând să joace pentru universitate în Ivy League – liga celor mai importante 8 universităţi private din SUA – celelalte 7 sunt: Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Pennsylvania, Princeton şi Yale – şi în limita timpului disponibil, va juca şi la turneele ITF World Tennis Tour din SUA.

Am rugat-o pe Mihaela să ne povestească despre procedura de admitere într-o universitate de vârf din SUA şi în rândurile de mai jos a făcut aceasta, încheind cu câteva rânduri adresate prietenilor TeniSite:

Harvard University a fost înfiinţată la 8 septembrie 1636 şi este cea mai veche universitate din SUA, mai veche chiar decât SUA al căror act de naştere s-a semnat în 1776.

Din punct de vedere al pregătirii academice este în topul celor mai prestigioase universităţi din lume. Din punct de vedere sportiv susţine 42 discipline, majoritatea prezente în prima divizie inter-colegii din SUA.

Harvard University, ca şi celelalte universităţi din IVY League, nu oferă bursă sportivă. Admiterea se face în urma unui laborios proces de examinare a candidaţilor, care include performanţele şcolare (valoarea şcolii absolvite, mediile anuale, punctajele obţinute la examenele specifice americane), performanţele extracurriculare, mai multe interviuri susţinute cu cei din comitetul de admitere. De latura sportivă se ocupă antrenorii disciplinelor respective, urmând ca după admiterea la universitate şi acceptarea de către candidat a ofertei, să se ia în discuţie reprezentarea într-o echipă sportivă. Aceste universităţi pun accentul pe personalitatea candidaţilor, pe ce pot aduce aceştia nou, valoros mediului universitar, pe modul de dezvoltare în viitor.

Oricine, din orice colţ al lumii, are şansa de a studia aici, indiferent de sex, religie, naţionalitate, stare socială, cu condiţia să probeze că poate să îşi aducă o contribuţie benefică comunităţii din care face parte şi să demonstreze că prin tot ceea ce a făcut până acum, atât pe plan şcolar cât şi extraşcolar are motivaţia şi capacitatea necesară pentru aceasta.

Admiterea se poate face prin Early Admission, până la 1 noiembrie sau prin Regular Admission până la 1 Ianuarie. De ştiut că în anul 2018 procentul de admitere la HU a fost cel mai mic din istorie, 4,59%, fiind şi cel mai mic din IVY League.

Sunt foarte încântată că munca şi rezultatele mele – pe care le-am obţinut de mică – mi-au fost apreciate de cea mai prestigioasă universitate din lume. În continuare, voi căuta să mă perfecţionez atât pe plan sportiv, cât şi pe plan academic, pentru a putea deveni un lider în tot ce îmi propun. Această reuşită mă obligă să muncesc mai mult în continuare să îmi urmez deviza “Per aspera ad astra”. Ţin să mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat şi m-au sprijinit ca să ajung aici, inclusiv suporterilor mei de pe Tenisite.info.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.