James Duckworth şi Kimberly Birrell,
câştigătorii play off-urilor pentru wild card la Australian Open
Credit Foto: Tennis Australia

După cum ştim deja, jucătorii acceptaţi direct pe tablourile Australian Open 2019 sunt în număr de 104 – anul acesta pentru prima dată şi la feminin, al cărui tablou al calificărilor va fi compus, la fel ca cel masculin din 128 de jucătoare.
Adică, după 3 tururi de calificări câte 16 jucători, respectiv jucătoare vor promova pe tablourile principale.

Restul de câte 8 locuri pe tablourile principale de 128 de jucători vor fi completate de jucători şi jucătoare care vor primi invitaţii (wild card-uri).

Până acum au fost acordate câte 5 invitaţii, ultimele 3 urmând să fie acordate discreţionar de către organizatori.

  • locurile acordate SUA (reciprocitate între turneele de Mare Şlem) au fost ocupate de Jack Sock (106 ATP, 26 de ani) şi Whitney Osuigwe (202 WTA, 16 ani).
    Ei au fost aleşi în urma unei selecţii organizate de USTA (Federaţia Americană), care a luat în calcul anumite turnee pentru a lua decizia.
    Jack Sock a reuşit să-şi adjudece (măcar) acest loc, la Masters 1000 Paris – sferturi de finală – când a mai salvat ceva din catastrofalul (la simplu) sezon 2018.
    Whitney Osuigwe, campioana junioarelor de la Roland Garros 2017, care în acel an câştiga şi Orange Bowl şi Eddie Herr, încheind sezonul pe primul loc în ierarhia junioarelor, va fi prezentă pentru a doua oară pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem la senioare, după US Open 2018.
  • locurile acordate Franţei (reciprocitate între turneele de Mare Şlem) au fost ocupate de Jo-Wilfried Tsonga (256 ATP, 26 de ani) şi Clara Burel (617 WTA, 17 ani).
    Dacă despre sezonul lui Tsonga
    am vorbit deja, numărul 1 în clasamentul junioarelor la sfârşitul sezonului 2018, Clara Burel va juca la primul eveniment GS / WTA pe un tablou principal.
    Cei doi au fost nominalizaţi direct de Federaţia Franceză.
  • locurile acordate zonei Asia-Pacific – titlulatura completă a turneului este Australian Open – Turneul de Mare Şlem Asia-Pacific – au fost câştigate la turneul de precalificare de la Shenzhen – care s-a încheiat la începutul lunii decembrie – de Li Zhe (253 ATP, 32 de ani) şi Shuai Peng (180 WTA, 32 de ani) (ambii China)
    Dacă Shuai Peng – fost lider WTA la dublu în 2014 – este o obişnuită a turneelor majore, Li Zhe va deveni al doilea cel mai vârstnic jucător din 1985 încoace, care îşi va face debutul la un turneu de Mare Şlem, după Victor Estrella Burgos – 33 de ani la  Roland Garros 2014
  • două wild card-uri discreţionare au fost acordate de Federaţia Australiană lui: Jason Kubler (114 ATP, 25 de ani) şi Priscillei Hon (159 WTA, 20 de ani).
    Fără clasament în martie 2017, urmare unei serii de operaţii la genunchi, Kubler a progresat până în interiorul top 100 ATP în august 2018 –  locul 91, maxim de clasament – şi are în urmă un sezon reuşit.
    Priscilla Hon a mai benficiat un wild card în 2016
  • în sfârşit, săptămâna trecută s-a disputat play-off-ul australian pentru wild card-uri – la care au participat câte 16 jucători, respectiv jucătoare – şi a dat câştig de cauză lui James Duckworth (243, 26 de ani): 6-3, 5-7, 7-5, 7-6(2) în finala cu Luke Saville (473) şi lui Kimberly Birrell (288 WTA, 20 de ani): 6-4, 6-2 în finala cu Astra Sharma (231, 20 de ani).
    Duckworth şi Birrell vor juca pe un tablou principal al unui turneu de Mare Şlem prima dată după Australian Open 2016, pentru Kimberly aceea fiind unica prezenţă.

    Luke Saville s-a logodit la începutul săptămânii trecute cu Daria Gavrilova:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.