Embed from Getty Images

Alexander Zverev (născut pe 20 aprilie 1997 la Hamburg, Mischa – fratele lui – este născut la Moscova, cu 10 ani mai devreme) a intrat în atenţia amatorilor de tenis odată cu titlul pe care l-a cucerit – în calitate de lider al clasamentului combinat – la Australian Open 2014, în proba de simplu a juniorilor. Acolo avea să se şi încheie traseul tânărului de 16 ani în circuitul juniorilor, căci imediat s-a mutat în cel al seniorilor şi anume direct în ATP Challenger (în ITF Futures nu jucase decât o finală în 2012).

La acel moment, Sascha se clasa dincolo de locul 800. După câteva eliminări timpurii, în iulie 2014 câştiga ATP Challenger 106.500 € Braunschweig (Germania) şi progresa pe locul 285 ATP.
Şi apoi a venit confirmarea definitivă. Beneficiind de un wild card – acordat de directorul turneului la ATP 500 Series Hamburg, Michael Stich – tot îl luna iulie 2014, ajungea în semifinale, după 4 victorii la jucători din top 100: Robin Haase (51), Mikhail Youzhny (19), Santiago Giraldo (32) şi Tobias Kamke (83), fiind oprit de David Ferrer (7).

Turneul din oraşul natal a însemnat pentru tânărul de 17 ani – acum pe locul 161 ATP – pătrunderea în lumea bună.

Rămânea doar să confirme. Şi a făcut-o cu prisosinţă. După încă un titlu ATP Challenger în mai 2015 – tot acasă – intra în top 100 ATP.

Apoi a venit prima finală ATP 250 Series, München, mai 2016, luna următoare prima finală 500 Series, Halle şi în septembrie primul titlu: 250 Series St. Petersburg, în patria părinţilor lui.

În mai 2017, câştiga primul turneu Masters 1000, la Roma, după o finală cu… Novak Djokovic şi intra în top 10 ATP.

La cea mai importantă categorie a circuitului a mai câştigat două turnee: Montréal 2017 şi Madrid 2018 , pe ultimul atacându-l de pe cel mai bun loc de până acum al carierei: 3 ATP.

Ieri, a obţinut cea mai bună performanţă a carierei, titlul la Turneul Final ATP, al 23-lea jucător care devine campion la acest eveniment, cel mai tânăr de la Novak Djokovic în 2008, primul german de la Boris Becker în 1995.

Desigur, Alexander mai are destule obiective de bifat, de exemplu rezultatele din turneele de Mare Şlem lasă deocamdată de dorit – un singur sfert de finală, la Roland Garros 2018, dar timp este destul.

Să mai spunem că mediul familial l-a ajutat mult, tatăl şi antrenorul lui dintotdeauna, fost  jucător de tenis, fratele, alături de care a mers de mic în SUA şi a putut astfel să-i urmărească pe foarte tinerii pe atunci, Djokovic, Murray – care-şi aduce aminte cât de înalt era copilul Sascha – acum are 1,98 – sau Isner, care şi-l aminteşte pe tânărul cu un fizic fragil.
Dar şi mediul tenisului din Germania, a se vedea wild card-urile oportunităţile primite de-a lungul timpului, care au potenţat talentul jucătorului şi care l-au pus pe orbită. Munca, pentru care Sascha are un cult, a completat tabloul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.