Marius Copil a încheiat la Basel de departe cea mai bună săptămână a carierei. Şi a făcut-o având aceeaşi evoluţie care l-a purtat din calificări până în finală.
Mai întâi nu a avut trac în faţa adversarului său – după foarte mulţi specialişti, cel mai mare tenismen al tuturor timpurilor – şi aceasta i-a permis să-şi etaleze acelaşi joc din precedentele 6 partide.
Să-l conduci pe Roger Federer cu break înainte în fiecare set în finala unui turneu pe care îl câştigase de 8 ori şi la care s-a prezentat cu 19 meciuri câştigate la rând aici, e lucru mare.
Să ai atâtea realizări tehnice – dropshot-uri, reveruri în lung de linie şi mai ales cele două lob-uri geniale – şi să provoci astfel aplauzele concetăţenilor lui Roger, e la fel de minunat.
Să nu renunţi la luptă şi să fii la un pas – în ultimul joc – de a reechilibra partidă, denotă o forţă mentală deosebită.
Să reuşeşti datorită tuturor acestor aspecte să confirmi încă o dată la un turneu excepţional şi până în ziua finalei – şi nouă alături de el – speranţa într-o a două parte a carierei la parametri superiori celor de până acum.

Să dăm şi creditul cuvenit antrenorului său, Andrei Pavel, cel care are, evident, o mare parte din meritul de a fi adus la lumină aceste calităţi ale lui Marius.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Finala turneului ATP 500 Series “Swiss Indoors Basel” s-a încheiat cu rezultatul:

Roger Federer (3 ATP) [1] – Marius Copil (93 ATP) [Q] 7-6(5), 6-4

Partida a durat 1h34′.
În primul set, Marius a câştigat primul cu returul – în jocul 3 – şi a fost ajuns din urmă de Roger în jocul 6, restul game-urilor câştigându-se cu serviciul, cu menţiunea că doar unul a avut nevoie de prelungiri. În tie-break, Federer s-a desprins de la 3-3, la 6-3, jucătorul român a salvat primele două mingi de set, dar nu şi pe a 3-a.
Şi în manşa a doua Marius a făcut primul break, acum în jocul 2, elveţianul reuşind re-break-ul în jocul 7. A mai câştigat încă o dată la primire, iar Marius a avut şansa de a egala la 5, când a ratat o minge de break.

Marius Copil rămâne cu realizările cuvenite calificării în cea mai importantă finală a carierei, în timp ce Roger Federer a câştigat al 9-lea titlu la Basel, al 4-lea al sezonului şi al 99-lea al carierei:

  • 20 de Mare Şlem
  • 6 Turnee Finale ATP
  • 27 ATP Masters 1000
  • 21 ATP Masters 500
  • 25 ATP Masters 250

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.