Credit Foto: Jimmie48 Photography

Simona Halep a acordat ieri o conferinţă de presă la WTA Premier 5  “Dongfeng Motor Wuhan”, înaintea primului meci, pe care îl va disputa astăzi.

Transcrierea integrală:

Spune-ne cum au fost ultimele patru săptămâni pentru tine.
Cât de mult a fost relaxare şi cât recuperare, cât de mult ai fost pe teren şi te-ai antrenat pentru finalul de sezon?

Ei bine, după prima săptămână când am pierdut la US Open, am luat o pauză. Apoi, lunea următoare, am început munca. Am lucrat foarte mult acasă. Am fost motivată. Am fost pregătită să forțez pentru a termina sezonul acesta mai puternică decât anul trecut. Am venit aici cu încredere, pregătită să joc. Deci sper că totul să meargă mai bine.

Te simți diferit deoarece anul acesta te-ai calificat deja la Singapore, eşti numărul 1 acum, ai o motivație diferită față de cea de anul trecut sau simţi o motivație la fel de puternică ca anul trecut?

Este diferit, anul trecut când am ajuns aici, nu eram numărul 1. Am urmărit acest lucru cu îndârjire. Da, este diferit, dar motivația este încă acolo. Vreau să termin din nou pe locul 1. Am o şansă, trebuie să profit. Sper să fie mai puțin stresant decât anul trecut, dar ştiți cum e, mereu este greu, deci mă aştept la orice.

Anul trecut ai lucrat mult la serviciu. Asta a fost un fel de lecție după acel meci de la US Open cu Sharapova. Anul acesta ai avut aceeaşi reacție?

Anul acesta am făcut de toate, nu numai serviciu. Am lucrat la toate capitolele. M-am antrenat de două ori pe zi, ceea ce nu faceam înainte. Am muncit de asemenea şi la sală foarte mult.

Acum că sezonul turneelor de Mare Șlem a luat sfârșit, probabil că ai avut timp să te gândești la cum te-ai descurcat. Poți face un rezumat al parcursului tău în acest sezon?

Turneele de Mare Șlem… Ei bine, am început foarte bine, cu o finală la Australian Open. Însă au fost două săptămâni epuizante în acest turneu. A fost greu să îmi revin după aceea, m-am chinuit puțin. Apoi am avut o perioadă în care nu am jucat prea bine și am fost nevoită să iau câteva pauze.
A urmat sezonul pe zgură, preferatul meu, în care am reușit rezultate maxime în acest an. Așa că sunt foarte fericită în această privință.
Apoi Wimbledon… a fost prea repede pentru mine. După ce am sărbătorit câștigarea primului trofeu de Mare Șlem din carieră, a fost greu să intru din nou pe teren si să fiu 100% din nou.
US Open… Nu vreau să vorbesc despre acest turneu (zâmbește). A fost dificil să pierd din nou în primul tur. Dar nu pot să fiu suparată, sau să dramatizez, pentru că uneori se întâmpla și astfel de lucruri. Iar eu trebuie sa accept.

Crezi ca ți-ai imbunătățit modul de a gestiona o astfel de înfrângere? Dacă da, în ce sens?

Da, am făcut mari progrese. Nu am mai plâns la fel de mult ca înainte. Totuși am fost tristă. A fost greu, știți, să accept pur și simplu că am ieșit din turneu în doar o oră de la debut. A fost greu.
Am învățat însă din aceste momente. Acum știu mai bine decât oricând că se poate întâpla orice. Așa că sunt pregătită de orice.

Le-am întrebat şi pe celelalte jucătoare. Care sunt provocările mentale şi fizice la care eşti supus în această parte a sezonului pentru a-ți păstra plăcerea de a juca?

Cu siguranță că această parte a sezonului este cea mai grea. Este sfârşitul anului. E dificil să îţi doreşti la fel de mult să câştigi meciuri, să joci în fiecare zi, dar, în acelaşi timp, este o mare provocare. Aşadar, cine reuşeşte un rezultat bun, este puternic.
Eu încerc să dau ce am mai bun de fiecare dată când vin aici. N-am jucat foarte bine în ultimii cinci ani. Cred că am câştigat în jur de trei meciuri, aşa că…
Poate în acest an va fi mai bine.

Ai jucat împotriva lui Naomi Osaka, ştii cât de bine e capabilă să joace. Dar după modul în care a câştigat trofeul de la US Open şi a ajuns în finala turneului de la Tokyo, ce părere ai despre reuşitele ei?

Ei bine, ea a fost întotdeauna capabilă să facă aceste lucruri deoarece este o jucătoare foarte bună. Este puternică din punct de vedere mental. Cu toate că este tânără, are multe calităţi mentale şi fizice. Are forță. În ziua de azi, aceste lucruri sunt foarte importante.
Cred că a căpătat încredere după reuşita importantă de la US Open. Apoi s-a lăsat dusă de val. Dar merită toate aceste lucruri, deoarece a muncit foarte mult, a fost aproape de astfel de reuşite de atâtea ori. A câştigat la Indian Wells, deci mereu a fost aproape. Este bine pentru ea.

Întorcându-ne în timp, acum 12 luni şedeai pe acelaşi scaun. Cât de diferită te simţi acum, atât ca persoană, cât şi ca jucătoare, ținând cont de tot ce s-a întâmplat pe parcursul a 12 luni, față de anul precedent?

Total diferită, în toate privințele. Atât pe plan profesional, cât şi personal. M-am schimbat foarte mult. Sunt mai încrezătoare în tot. Sunt mult mai relaxată. Chiar dacă încă există presiune. Mereu am spus că atunci când simt presiune, joc bine. Aşa că e bine.
Dar e diferit. Presiunea de acum nu este nu mai este cea a rezultatului. Acum este vorba de cât de bună pot fi zilnic în ceea ce fac, de cât de bine pot evolua la fiecare turneu. Aceasta este noua mea provocare.
Încerc să am grijă de sănătatea mea, pentru că acest aspect este deosebit de important şi să rămân motivată. Nu pentru că am câştigat atâtea turnee ci pentru că, în alte conditii, poate deveni rutină, ca atunci când te chinui să te trezeşti dimineața şi să mergi la serviciu.
Încerc să fac să fie totul cât mai simplu şi cât mai plăcut.

Vorbeai despre presiune. Poate că scoate în evidență ce-i mai bun din tine. În afară de câteva săptămâni în luna februarie, ai fost numărul 1 mondial pe tot parcursul anului. Dacă stăm să ne gândim, anul trecut acest lucru ar fi părut surprinzător, ținând cont de modul în care gestionai presiunea pe atunci. Eşti impresionată de tine sau surprinsă de faptul că ai putut face față presiunii de a fi numărul 1 atât de bine cum ai reuşit în acest an?

Nu pot spune că am fost surprinsă, deoarece, aşa cum ştim, am fost foarte aproape de multe ori, încă de la mijlocul anului trecut. Oarecum, mă aşteptam să am o şansă reală să ajung aici dacă muncesc mult şi cred în continuare că există această şansă.
Desigur, sunt mulțumită de cum am fost anul acesta. Faptul că am făcut față atât de bine presiunii de a fi numărul 1 îmi dă şi mai multă încrederea şi convingerea că sunt capabilă de toate aceste lucruri şi că nimic nu este imposibil. Dacă voi crede asta, voi reuşi mai multe.

Cât de mândră eşti de tine pentru perioada îndelungată în care ai reuşit să îți păstrezi poziția de lider mondial WTA, mai ales că, anul acesta, s-au perindat mai multe jucătoare pe lângă această poziție?

Sunt cu adevărat mândră că mă aflu pe primul loc WTA deoarece sunt atâtea jucătoare care joacă atât de bine. Sunt puternice, iar eu nu sunt atât de înaltă şi puternică precum ele. Dar mental, cred că am fost suficient de puternică pentru a gestiona totul, atât înfrângerile dure, cât şi victoriile bune.
Nu este uşor, dar am o echipă bună. Am oameni profesionişti în jurul meu care mă ajută să rămân concentrată şi mă felicită pentru ce am făcut.
Per total, am avut o perioadă grozavă în acest an, cu toții m-au ajutat să reuşesc să ajung pe primul loc şi sper să termin anul pe aceeaşi poziție.

Ieri la antrenament probabil te-ai accidentat. Acest lucru poate avea vreun impact asupra planurilor tale de viitor?

Într-adevăr m-am accidentat ieri. Am avut mici probleme la spate. Nu ştiu de ce s-a întâmplat. Am avut parte de 24 de ore dificile, dar sper ca mâine să fie mai bine şi să fiu aptă de joc.

Sursă transcriere via Simona Halep Fan Space

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.