Întâlnirea anuală a ITF a aprobat cu 71,43% din voturi pentru, noul format pentru Grupa Mondială, care va fi implementat începând cu 2019.

18 echipe se vor întrece într-un Turneu Final, care va fi găzduit fie la Madrid, fie la Lille, între 18-24 noiembrie (după Turneul Final ATP). Decizia finală asupra gazdei va fi luată în săptămânile următoare.

Parteneriatul încheiat pe o perioadă de 25 de ani cu firma Kosmos – companie fondată şi condusă de Gerard Piqué, cu sprijinul lui Hiroshi Mikitani CEO Rakuten – cărora li s-a alăturat şi Larry Ellison – CEO Oracle şi proprietarul turneului şi a complexului de la Indian Wells – va genera investiţii de 3 miliarde USD în acest interval, destinate dezvoltării tenisului la toate nivelurile şi direcţionate către toate naţiunile.

Iar Cupa Davis va fi dotată cu premii în valoare de 20 de milioane USD, comparabile cu cele al turneelor de Mare Şlem.

Formatul include:

  • un tur de calificare în săptămâna a 5-a a anului cu 12 întâlniri de baraj, care se vor disputa pe terenurile uneia din echipe – o moştenire a vechiului sistem.
    Aici capi de serie vor fi învinsele din sferturile de finală ale ediţiei 2018: Belgia, Germania, Italia şi Kazahstan. Lor li se vor adăuga cele 8 echipe învingătoare în Barajul Grupei Mondiale 2018, care se va disputa între 16-18 septembrie.
    Cele 12 învingătoare se vor califica la Turneul Final.
  • acolo ele se vor alătura semifinalistelor ediţiei 2018 – Croaţia, Spania, Franţa şi SUA – şi a două beneficiare de wild card-uri, care vor fi anunţate înaintea rundei de calificare.
  • la Turneul Final, echipele vor fi împărţite în 6 grupe a câte 3 echipe. Partidele din aceste grupe se vor disputa de luni până joi.
    Cele 6 câştigătoare ale grupelor şi cele mai bine clasate echipe de pe locul 2 vor juca sferturile de finală – vineri, semifinalele sâmbătă şi finala – duminică.
  • echipele care nu s-au calificat în semifinale vor participa în ediţia următoare la calificările din săptămâna a 5-a, cu excepţia celor două cu cele mai slabe rezultate în grupe, care vor retrograda direct în Grupele Zonale.

Întâlnirile se vor disputa în sistem două din trei – două partide de simplu şi una de dublu – iar partidele, în sistem două seturi din trei.

Detalii suplimentare vor fi anunţate ulterior.

Galerie: Formatul Calificărilor, al Turneului Final şi Calendarul
Credit Foto: Twitter Davis Cup

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.