Simona, la antrenamentul de astăzi
Credit Foto: George PopescuOrodel @george2210

Săptămâna aceasta se dispută la Roma turneul WTA Premier 5 “Internazionali BNL d’Italia”.

Odată cu lupta pentru a avansa în turneu, se va desfăşura şi cea, intrinsec legată, pentru ierarhia WTA.

După cum se vede în tabelul de la sfârşitul ştirii, cele mai afectate jucătoare în clasamentul live sunt cele cu rezultatele cele mai bune la ediţia trecută, în primul rând, finalistele: Elina Svitolina şi Simona Halep.

*

Punctele care se acordă la turneele WTA Premier 5 şi diferenţa de puncte pentru fiecare tur suplimentar:

*

Legat de modul de calcul al clasamentului la turneele WTA Premier 5, aşa cum am mai spus-o şi în trecut, ele nu intră în categoria turneelor obligatorii, precum cele 4 de Mare Şlem şi cele 4 WTA Premier Mandatory (Indian Wells, Miami, Madrid şi Beijing).

Doar cele mai bune punctaje la două din cele 5 turnee Premier 5 – Doha (Dubai), Roma, Toronto (Montréal) şi Wuhan – sunt obligatoriu de luat în considerare la rubrica “Best Premier 5”. Celelalte 3 intră – sau nu – la rubrica: “Cele mai bune 6 din restul”.

Vom exemplifica concret pentru primele 3 jucătoare din clasament, plecând de la ierarhia oficială de astăzi.

În cazul Simonei Halep, odată Roma 2017 ieşit din linia de clasament – 585 de puncte, la rubrica “Cele mai bune Premier 5” intră semifinalele de la WTA Premier 5 Toronto 2017 – 350 de puncte, alături de finala de la WTA Premier 5 Cincinnati – 585 de puncte.
Cum turneul de la Toronto era luat până acum în calcul la “Restul de 6” – fiind mai slab decât Roma şi Cincinnati=585 de puncte, în locul lui va intra singurul “turneu pasiv” (care nu era luat până acum în considerare): WTA Premier 5 Wuhan =1 punct.

Dacă Simona trece de turul 2, Roma 2018 va intra în linia de clasament (şi Wuhan 2017 va ieşi) fie la “Cele mai bune Premier 5”, dacă este mai bogat în puncte decât semifinala de la Toronto, fie la “Restul de 6”, dacă este mai sărac.
Deci Simona va primi pentru calificarea în optimi, 104 puncte şi apoi va progresa cu diferenţele de mai sus.

în primul tabel, linia de clasament din ierarhia oficială de astăzi, în al doilea, cea din ierarhia live
cu roşu sunt semnalate turneele WTA Premier 5

*

În cazul lui Caroline Wozniacki, ea nejucând Roma 2017, nu va pierde puncte, deci Roma 2018 va intra la “Restul de 6” în cazul în care câştigă primul meci şi va înlocui cel mai slab turneu de acolo: St. Petersburg 2018 – 100 de puncte. Acelaşi lucru se întâmplă dacă obţine un rezultat mai bun decât la Doha 2018 – 350 de puncte, caz în care Roma 2018 intră la “Cele mai bune două Premier 5” şi Doha rămâne la “Restul de 6”.
Oricum, progresul din tabelul de mai sus va fi cu 100 de puncte mai mic până la final, tocmai cu valoarea punctelor de la St. Petersburg 2018.
Dacă pierde la primul meci, rămâne cu punctele de acum.

*

În cazul Garbiñei Muguruza, semifinalele de la Roma 2017 erau contabilizate la rubrica “Restul de 6”, căci erau inferioare titlului de la Cincinnti 2017 şi finalei de la Doha 2018.
Astfel, ea nu acumulează puncte decât din sferturile de finală, de unde va puncta cu 185 mai puţin – cât a acumulat la cel mai slab turneu din rubrica “Restul de 6” – Birmingham 2017 – 185 de puncte, care în aceste condiţii va ieşi.
Dacă va pierde înainte, va rămâne cu punctele de acum

*

Cât despre lupta pentru locurile de pe podium, Simona trebuie să facă – începând cu sferturile de finală – un tur mai mult decât Wozniacki pentru a-şi păstra locul 1.
Muguruza nu are şanse la locul 1, iar cu sferturi de finală, Simona se apără de atacul ei, chiar dacă jucătoarea din Spania ar câştiga turneul:

(în coloana 3, punctele de acum, în coloanele 4 şi 5 variaţia de locuri, respectiv de puncte faţă de clasamentul oficial, în următoarele,
punctele potenţiale obţinute pentru fiecare tur suplimentar)

*Sloane Stephens nu are BYE în primul tur, joacă diseară: 4060 sunt punctele de acum şi 4119 cele pentru R32, în caz că se califică

Sursă primară: live tennis live-tennis.eu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.