Simona, zilele acestea la Roland Garros
Credit Foto: Jimmie48 Photograhy / WTA, Credit Foto: Neal Trousdale pentru opentenis.ro, rolandgarros.com

Simona Halep a acordat zilele trecute un interviu revistei americane “Sports Illustrated”. Ea a răspuns întrebărilor jurnalistului Jon Wertheim.

Transcrierea integrală a interviului:

Jon Wertheim: Anumiţi jucători de top care nu au câştigat niciodată un turneu de Mare Şelm au evitat discuţia, practic au refuzat să abordeze subiectul. Alţii au acceptat provocarea frontal. Tu faci parte din a doua categorie.

Simona: Da, mă bucur să vorbesc despre asta, pentru că este singurul lucru pe care nu l-am câştigat până acum. Cred că sunt acolo, că pot s-o fac, pentru că am fost atât de aproape de trei ori. Probabil că e nevoie de mai mult timp, răbdare şi credinţă că pot reuşi.

JW: Ce faci să dezvolţi încrederea în tine însăţi?

Simona: Este foarte adevărat ce spun toţi jucătorii de tenis: câştigând meciuri capeţi încredere.

JW: Bine, dar este cam ca în “oul şi găina”. Cum îţi construieşti încrederea ca să câştigi acele meciuri?

Simona: Antrenându-te corect şi încercând să fii un profesionist. Chiar înainte de a juca primul punct, intri pe teren încrezător pentru că ştii că tot ce faci este corect.

JW: Eşti foarte deschisă şi admiţi că ai lucrat cu un psiholog sportiv.

Simona: Da. S-a vorbit mult despre echilibru. Încerc să ajung la perfecţiune şi poate fi frustrant atunci când n-o ating. Chiar dacă e greu de admis, perfecţiunea nu există. Ţelul meu este acum să continui să o caut, dar să fiu mai blândă cu mine, atunci când n-o ating.

Simona: Cred că operaţia de micşorare a sânilor pe care am făcut în 2009. Am făcut-o pentru tenis. Poate că a ajutat la faptul că acum sunt numărul 1.

JW: Acesta a fost cel mai mare sacrificiu?

Simona: Da. Dar, ştii, nu simt că am făcut sacrificii ca să ajung aici sau pentru a juca tenis, căci îmi place cu adevărat acest sport şi nu mi-e niciodată greu să mă duc la antrenament.

JW: Recent am văzut că ai fost descrisă drept un “outsider spiritual” chiar dacă eşti pe primul loc în lume. Aşa te vezi?

Simona: Crezi că sunt un outsider (underdog)?

JW: Poate pentru că nu eşti cea mai masivă jucătoare, poate pentru că nu câştigi uşor punctele cu serviciul. Dar nu despre ce cred eu e vorba. TU crezi că eşti un outsider?

Simona: Da, poate că nu sunt atât de înaltă. Dar simt că am un joc cât se poate de bun în ce priveşte viteza şi agresivitatea. Şi de asemenea, defensiva mea e bună. Pot alerga mult.

JW: Tenisul este un sport care se bazează pe rivalitate, fie că e vorba de Chris Evert – Martina Navratilova sau Roger Federer şi Rafael Nadal.

Simona: Sunt destul de realistă. Nu îndrăznesc să mă compar cu Chris Evert sau Martina Navratilova, căci ele au zeci de Grand Slam-uri câştigate.

JW: Dar există o jucătoare anume care te îmboldeşte?

Simona: Nu prea. Încerc doar să mă concentrez asupra mea, asupra modului în care pot progresa zilnic. O spun cu sinceritate că de fiecare dată când intru pe teren, îmi văd adversara într-un mod competitiv, dar nu ca pe o rivală.

JW: Când îţi faci bilanţul carierei, de ce realizare anume eşti cea mai mândră?

Simona: Că nu am renunţat după înfrângeri severe. De un moment anume? Roma. La Roma am trecut de calificări într-un an (2013, n.n.) şi apoi am bătut-o pe Aga în turul 2. O urmărisem mereu, vedeam ce inteligentă e pe teren, cum joacă. Nu credeam niciodată că am s-o bat. Aceea a fost o victorie mare pentru mine şi a fost important pentru că atunci a fost momentul în care mi-am zis: pot să fac asta.

JW: Când ai fost cea mai fericită?

Simona: Finala de Mare Şlem din 2014. Cu siguranţă acela a fost cel mai important moment.

JW: Cum te-ai simţit după meci?

Simona: N-am fost tristă, căci ştiam că Sharapova este o mare jucătoare şi o mare campioană. Nu spun că nu am crezut, dar nici că eram sigură că voi câştiga. Eram cumva între aceste stări şi echilibrul a fost unul corect. Am fost fericită că am jucat finala. Nu m-am întristat.

JW: Şi anul trecut…

Simona: Anul trecut a fost diferit.

JW: Care este relaţia ta cu French Open?

Simona: Cum e vorba: fără resentimente. Am câştigat la junioare aici. E aproape de ţara mea. Îmi place Parisul, fie doar pentru a-l vizita. Poate voi trăi aici într-o bună zi. Aşadar, iubesc totul la acest turneu.

JW: Care este cea mai mare extravaganţă cu care te-ai răsfăţat?

Simona: Îmi fac din când în când cadouri, dar nimic extravagant.

JW: După Australian Open nu te-ai răsfăţat în niciun fel?

Simona: Nu, pentru că eram tristă. Am pierdut finala, aşa că nu.

JW: Agentul tău este Ion Ţiriac, fost jucător, miliardar, un fel de om internaţional, misterios, al tenisului.

Simona: Da.

JW: Când te întreabă lumea: “cum este domnul Ţiriac”, ce le răspunzi?

Simona: Că este un profesionist adevărat. Că e foarte dur. Ştie totul despre acest sport pentru că a fost în fenomen mulţi ani. Cred că a fost cel mai bun manager în toţi aceşti ani, cu Vilas şi Boris Becker. Îmi este mereu alături.

JW: Te face să râzi? Îţi istoriseşte?

Simona Halep: Multe poveşti de pe vremea când juca, când antrena şi era manager. Aşa că am aflat multe de la el. Şi, da, mă face să râd mereu.

JW: L-ai văzut vreodată mâncând sticlă?

Simona: Am auzit că face asta, dar eu nu l-am văzut. Poate reuşesc să pariez cu el că dacă voi câştiga un turneu de Mare Şlem să mănânce sticlă. Sunt sigur că ar accepta.

JW: Dacă vei câştiga un Mare Şlem, să mănânce un pahar de vin.

Simona: Da, o să-i spun.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.