Galerie
Rafael Nadal, ieri, la Barcelona, Ilie Năstase, campion la Roland Garros 1973
Credit Foto: barcelonaopenbancsabadell.com & Getty Images

Recordul de 38 de seturi câştigate consecutiv de Rafael Nadal a creat probleme statisticienilor. Iniţial, după finala de la Monte Carlo s-a calculat că Rafa stabilise un nou record (în Era Open) de 36 de seturi câştigate, aşa că după victoria de ieri de la ATP 500 Series “Barcelona Open Banc Sabadell” rezulta că îşi depăşise propria performanţă.

Dar tot ieri, pe unul din conturile oficiale de Twitter ale ATP, ATP Media Info a apărut informaţia preluată ulterior de mai multe publicaţii, cum că de-abia atunci şi-ar fi depăşit Rafa recordul, căci Ilie Năstase ar fi avut de asemenea o serie de 36 de seturi câştigate consecutiv în 1973.

Ulterior, cei de la ATP Media au admis că au greşit sesizaţi de cei de la TennisMyLife (tweet-ul la sfârşitul ştirii).
Aşadar, Rafael Nadal rămăne oricum recordman cu 38 de seturi câştigate consecutiv, urmat de argentinianul Guillermo Coria – 35 de seturi (2003-2004) şi Ilie Năstase – 34 de seturi câştigate la rând.

Seria lui Ilie este compusă din:

  • 6 seturi câştigate în întâlnirea Olanda – România, 19-20 mai 1973
  • 19 seturi pentru titlul de la Roland Garros 1973 (în primele două tururi s-a jucat sistem două seturi din trei), 21 mai – 3 iunie
  • 8 seturi pentru sferturile de la Roma + încă unul în semifinale, după care a pierdut un set la Paolo Bertolucci (Italia), 4-10 iunie
    Dar Ilie a câştigat acea partidă, apoi şi finala cu Manuel Orantes – un triplu 6-1 – ca de altfel şi următorul turneu, cel de la Queen’s – 18-24 iunie

Cei de la ATP Media Info greşiseră când îi adăugaseră încă două seturi de la un turneu precedent – Florenţa (30 aprilie – 4 mai). Atunci el câştiga finala: 3-2 cu Adriano Panatta, revenind de la 1-2.

Or, între turneul de la Florenţa şi întâlnirea de Cupa Davis, Olanda – România, s-a mai disputat un turneu, unde Ilie a pierdut în finală, Panatta luându-şi revanşa, cel la Bournemouth. Dânşii îl consideraseră pe acesta ca fiind disputat pe hard şi l-au exclus din statistică, fiind induşi în eroare de denumirea oficială: “British Hard Court Championships”. Dar turneul s-a disputat întotdeauna pe zgură şi astfel seria lui Ilie a rămas la 34 de seturi.

Evident că toată această dezbatere a fost benefică pentru imaginea campionului nostru, readucând în atenţie un fragment din cea mai prolifică perioadă a carierei lui.
Imediat după seria de mai sus, Ilie Năstase avea să devină primul lider din istorie al clasamentului computerizat – 23 august 1973 – poziţie pe care avea s-o păstreze timp de 40 de săptămâni.

*

Altfel, astăzi se vor disputa optimile de finală ale turneului, cu partida Nadal – Garcia-Lopez, a 3-a de pe central, în jurul orei 14.00.

Tablourile turneelor ATP

Ordinea de joc – 26.04 – ATP Barcelona Open BANC SABADELL 2018

Ordinea de joc – 26.04 – ATP Gazprom Hungarian Open Budapesta 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.