.

În episodul de azi din această serie de retrospective vom trece în revistă performanţele româncelor în turneele WTA, WTA 125k şi cele de Grand Slam, la simplu ! Cu Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu şi Alexandra Cadanţu în prim plan, iată cele mai notabile zece rezultate reuşite de acestea în 2017, în ordine cronologică :

*

1. Monica Niculescu lt. Elise Mertens, scor 3-6 1-6 — WTA International Hobart F (Australia, 14 ianuarie, hard)

Deşi s-a accidentat pe parcursul turneului, Monica a reușit a 8-a finală WTA a carierei (3-5 W/L), în a doua săptămână a anului. Din 2011 încoace, slătineanca s-a calificat cel puțin o dată în ultimul act al unei competiții de tip International.

*

2. Simona Halep d. Kristina Mladenovic, scor 7-5 6-7(5) 6-2 — WTA Premier Mandatory Madrid F (Spania, 13 mai, zgură)

Început excelent al mini-sezonului de zgură pentru Simona, care îşi trecea în cont al 15-lea titlu WTA, adunând mai multe la un loc decât celelalte două românce care au fost clasate în Top 10 (n.r. Ruzici și Spîrlea). Sursa : AICI !

*

3. Simona Halep lt. Elina Svitolina, scor 6-4 5-7 1-6 — WTA Premier 5 Roma F (Italia, 21 mai, zgură)

Constănţeanca s-a accidentat în timpul finalei și nu a mai putut evolua la capacități maxime, astfel încheindu-și seria de zece victorii consecutive.

*

4. Simona Halep lt. Jelena Ostapenko, scor 6-4 4-6 3-6 — Roland Garros F (Franța, 10 iunie, zgură)

A doua finală de Grand Slam pierdută dramatic de eleva lui Darren Cahill, după ce a avut mingi de 4-0 în setul secund. Virginia Ruzici rămâne momentan singura româncă cu un trofeu major în palmares (RG ’78, plus finală RG ’80). Performanţele “tricolorilor” în turneele de Mare Şlem sunt AICI !

*

5. Alexandra Cadanţu lt. Aleksandra Krunić, scor 3-6 0-3 ret. — WTA 125k Bol (Croația, 11 iunie, zgură)

Încheiată cu un abandon, aceasta a fost a doua cea mai importantă finală a carierei pentru Alexandra, după cea din 2012 de la Monterrey (WTA International). Ea revenea în Top 200, după aproape trei ani.

*

6. Irina Begu d. Julia Görges, scor 6-3 7-5 — WTA International București F (România, 23 iulie, zgură)

Al 4-lea titlu cucerit de Irina, care a urcat pe locul trei într-o ierarhie a româncelor ce au triumfat în turnee WTA de-a lungul timpului. Sursa : AICI !

*

7. Simona Halep lt. Garbiñe Muguruza, scor 1-6 0-6 — WTA Premier 5 Cincinnati F (SUA, 20 august, hard).

Jucătoarea noastră rata o nouă șansă de a deveni lider mondial, în a două sa finală de la Cincinnati, finală pierdută fără drept de apel.

*

8. Simona Halep lt. Caroline Garcia, scor 3-6 6-7(3) — WTA Premier Mandatory Beijing F (China, 8 octombrie, hard)

Prin calificarea în prima sa finală de la Beijing, Simona urca, în cele din urmă, pe locul 1 WTA, fiind prima din țara noastră care să reușească acest lucru.

*

9. Simona Halep – a 4-a participare la Turneul Campioanelor de la Singapore (Indoor Hard), turneu la finalul căruia devenea a 13-a jucătoare din istorie ce avea să încheie un sezon în fruntea ierarhiei WTA, urmând sa depăşească nume precum V. Williams sau Ana Ivanovic, din punct de vedere al săptămânilor petrecute pe prima treaptă a clasamentului. Sursa : AICI !

*

10. Monica Niculescu d. Antonia Lottner, scor 6-4 6-2 — WTA 125k Limoges F (Franța, 12 noiembrie, indoor hard)

Al 4-lea cel mai important titlu pentru Monica, titlu care o menține în Top 100 WTA și o păstrează pe un onorabil loc 10, în ceea ce privește săptămânile consecutive «active» petrecute acolo. Sursa : AICI !

*

Aşadar, putem spune faptul că 2017 a fost un an reuşit în ceea ce priveşte performanţele obținute în proba de simplu feminin şi al 3-lea cel mai bogat, dacă ne raportăm la numărul de finale WTA sau de Grand Slam disputate de reprezentantele noastre, după 2015 (9) și 2013 (8). Iată care sunt toate cele 44 de titluri ale acestora, de pe acest circuit (1977-prezent), precum şi cui aparţin, AICI !


**WTA 125k nu sunt turnee WTA de același calibru cu cele International, Premier, Premier 5 sau Premier Mandatory și nu pot fi incluse în aceleași statistici, chiar dacă le-am prezentat mai sus.


*

Vezi și :

– Performanțele româncelor în WTA, la dublu — AICI !

– Contraperformanţa conform căreia niciun român nu a obținut un titlu Pro în afara țării, la simplu masculin, după 23 de ani — AICI !

– Primul sezon din istorie cu un singur “tricolor” în Top 450 ATP — AICI !

.

Daniel Radu

Credit Foto : EPA, Christopher Levy, Neal Trousdale (opentenis.ro), BRD Bucharest Open, Bol Open și Engie Open Limoges

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.