După victoria din sferturile de finală ale turneului WTA International “Upper Austria Ladies Linz”, Mihaela Buzărnescu a acordat o conferinţă de presă – transmisă live pe contul de Facebook al turneului – în care a spus o seamă de lucruri interesante, care ne vor ajuta cu siguranţă să o cunoaştem mai bine.

Mihaela a început prin a spune că nu vrea să urmărească partida dintre potenţialele ei adversare şi nu vrea să ştie nici la ce oră se joacă partida. Ea a precizat că aceasta nu este o superstiţie ci că neimplicarea în probleme de tablou, pe care o practică de doi ani, şi-a arătat deja roadele, în sensul că o ajută să se concentreze mult mai bine.

Despre mingile de meci ratate, Mihaela îşi reproşează graba, poate lipsa de agresivitate la acele puncte, dar îşi laudă adversara pentru tactica abordată în acele momente cruciale.
De asemenea, jucătoarea noastră a explicat că era supusă stresului, dacă va primi sau nu Special Exempt pentru tabloul principal de la WTA Luxemburg, în caz contrar, ar fi trebuit să conducă până acolo şi să joace două meciuri într-o zi. Aşa că starea ei de concentrare nu a fost cea mai bună astăzi.

Mihaela a răspuns afirmativ la întrebarea dacă ea crede că aceasta este cea mai importantă victorie a carierei:

A fost top 10. Ştiu că revine după o accidentare şi că poate nu este la acel nivel, dar ea vine după nişte rezultate bune şi mă bucur că am reuşit această victorie după un tie-break în setul decisiv.

Legat de intrarea ei în top 100 WTA la 29 de ani, după ce a fost aproape de a abandona tenisul, Mihaela a răspuns:

Acum ştiu că vârsta nu are importanţă atât timp cât crezi că poţi reuşi şi te simţi bine pe teren. Până acum nu reuşeam să-mi construiesc un asemenea mental, din cauza accidentărilor care îmi inoculaseră ideea că la 30 de ani poate e timpul să-mi întemeiez o familie sau să încep să antrenez.
Poate reuşita mea va fi un exemplu pentru alte jucătoare care se gândesc să abandoneze. Ele să fie conştiente că dacă crezi cu adevărat, vârsta nu are importanţă.

M-a ajutat şi faptul că antrenoarea mea poloneză a crezut în mine şi mi-a spus că o să fac treabă bună aici, chiar dacă veneam de la o competiţie pe echipe din România – Campionatele Naţionale – unde am jucat pe zgură.

Legat de faptul că se exprimă, e emoţională pe teren, Mihaela a spus că poate ar trebui să lucreze la acest capitol, dar pe de altă parte descărcările nervoase o ajută să uite punctele pierdute şi să treacă mai departe.

Întrebată dacă ascensiunea Simonei Halep a avut un rol în dezvoltarea tenisului în România, Mihaela a răspuns că da, că succesele Simonei au adus foarte mulţi copii la tenis, că numărul cluburilor a crescut, că fani din ce în ce mai mulţi şi mai avizaţi s-au îndreptat către tenis.

Apoi a stârnit râsete cu răspunsul la întrebarea de ce fetele au mai mult succes decât băieţii în România:

Cred că suntem mai serioase pe teren.

Redevenind serioasă, ea explicat că din cauza numărului mai mare de jucători din circuitul ATP – 2000 faţă de  1200 – mulţi jucători care nu reuşesc să progreseze semnificativ până la 18-19 ani renunţă. Altă cauză este cea a numărului mic de antrenori şi de sponsori.

Legat de debutul ei pe tabloul unui turneu de Mare Şlem, cel de la US Open cu Caroline Wozniacki, Mihaela a spus că s-a bucurat că a avut o asemenea adversară şi că şi-a adus aminte de vremea când jucau împreună la junioare. Acum ea a simţit că are un nivel apropiat de cel al lui Wozniacki şi că ar putea la un moment dat să o bată.

Mihaela a povestit cum Caroline a fost foarte ambailă cu ea acum, dar şi de câte ori s-au întâlnit la turnee de Mare Şlem. Atât ea cât şi tatăl ei au încurajat-o în permanenţă, spunându-le că le pare rău de accidentările ei, dar exprimându-şi credinţa că până la urmă va trece cu bine peste ele.

De asemenea şi Dominika Cibulkova – cu care se cunoaşte din vremea junioratului a încurajat-o atunci când s-au întâlnit la Australian Open.

Mihaela a explicat că partidele jucate la cluburi au ajutat-o să câştige bani, care i-au permis să joace apoi turnee. De asemenea, clasamentul relativ bun i-a facilitat accesul în turnee decente. Altfel este foarte greu pentru jucătorii români – în special la masculin – să-şi găsească sponsori în România.
Ea a fost lipsită de sponsorizare de la aproape 20 de ani. De atunci a fost mereu independentă şi la fel ca majoritatea compatrioţilor ei a călătorit singură în circuit.

Legat de premiul de la WTA Linz – până acum Mihaela a câşigat 9.113 USD – ea a spus că deocamdată, până când se încheie turneul, nu este interesată nici de acest aspect şi că un eventual cadou nu şi l-ar face ei, ci părinţilor.
Ea a subliniat ajutorul crucial primit de la tatăl ei – antrenorul Mihai Buzărnescu – fără de care nu ar fi jucat tenis sau fără de al cărui sprijin permanent ar fi renunţat.

Legat de benzile pe care le poartă în timpul meciului a spus că în mare se simte bine, dar a avut probleme şi o ajută să nu aibă dureri în zonele respective.

Despre personalitatea ei a spus că îi place să socializeze, adoră schiul – măcar câteva zile pe an – şi evident să meargă la cumpărături, “cărei fete nu îi place”. Este o persoană normală, deschisă, prietenoasă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.