Când la cursurile de psihologie sportivă se va dori în viitor să se exemplifice starea de concentrare perfectă de-a lungul unei confruntări, atunci va trebui să fie ales comportamentul lui Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer în timpul finalei de astăzi de la US Open 2017.

Embed from Getty Images

De la începutul şi până la sfârşitul partidei această stare a fost perfect vizibilă: mai întâi din limbajul corpului, apoi din modul cum românul şi olandezul comunicau, din economia de efort pe care o făceau între puncte, pentru a exploda apoi pur şi simplu în timpul schimburilor.  Toate acestea s-au oglindit în calitatea jocului, căci ei n-au irosit aproape nicio minge, punctele pierdute fiind realizări ale adversarilor lor în formă foarte bună şi ei.

Sincronizarea între Horia şi Jean-Julien a frizat perfecţiunea. Chiar atunci când ni se părea că s-au încurcat între ei sau că sunt prea apropiaţi, tot o scoteau cumva la capăt.

Interesant este că atitudinea lor s-a transmis şi dincolo de ecrane – presupun că aţi simţit acelaşi lucru – căci nici atunci când au fost în situaţii dificile sau scorul era echilibrat, eu unul tot aveam certitudinea că ei vor fi cei care vor triumfa.

Primul moment greu l-au avut în primul set când şi-au pierdut serviciul – singura dată în meci – la 3-3. Forţa mentală pe care au avut-o Rojer şi Tecău i-a ajutat să uite că era fatidicul joc 7 şi astfel au revenit cu 3 ghemuri consecutive, dintre care două pe serviciul adversarilor.

Al doilea moment de cumpănă a fost în primul joc al manşei a doua, când Horia şi-a păstrat serviciul într-un ghem lung, cu 5 egalităţi. Câştigând acest joc strategic ei au putut pe de o parte să păstreze iniţiativa şi pe de alta au înfrânt rezistenţa adversarilor care au înţeles că astăzi pe acolo nu se trece. Nici la figurat, căci dârzenia lui Rojer / Tecău era de neîmbânzit şi nici la propriu, pentru că am asistat la dueluri halucinante la fileu, câştigate cel mai des de barajul româno-olandez.

Din acel moment s-a putut citi o resemnare în atitudine celor doi Lopez, Feliciano mergea uşor adus de spate, iar Marc îşi înăbuşea cu greu frustrările.

Rezultatul pe tabelă a venit rapid: break pentru Rojer / Tecău în ghemul 4 şi de acolo s-a mers cu serviciul până la final.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.