Într-o scrisoare pe care am preluat-o de la prosport.ro Ion Ţirac îi răspunde directorului executiv al WTA, Steve Simon:

Stimate domnule Preşedinte, vă scriu această scrisoare în calitate de proprietar al turneului de tenis Madrid Open. Este întru totul adevărat că finala a fost spectaculoasă şi vă mulţumesc pentru cuvintele de apreciere prin care punctaţi acest lucru.  Pe de altă parte, aţi făcut o afirmaţie care, din punctul meu de vedere, este complet ruptă de context. Domnul Năstase nu este suspendat de la turneele de Mare Şlem, cele din circuitul ATP sau WTA, ci este suspendat doar în cazul întrecerilor ITF.

Senatorul Ilie Năstase este primul număr unu din istoria tenisului (1973), care a fost avertizat şi suspendat provizoriu de ITF în timpul partidei de Fed Cup România – Anglia.

Spre marea surprindere a mea şi a mai multor profesionişti din lumea tenisului, supervizorul acelei întâlniri a fost un nativ britanic, ceea ce este innaceptabil, având în vedere faptul că partida se juca între România şi Marea Britanie. Oricum, ITF-ul a considerat că nu poate dicta o pedeapsă înainte de a judeca faptele şi a decis, pe 12 mai, să transmită un comunicat oficial, prin care să facă lămuriri privitoare la suspendarea  lui Ilie Năstase. Citat: <<Suspendarea provizorie impusă domnului Năstase de către IAP pe data de 23 aprilie se aplică doar în cazul competiţiilor desfăşurate sub egida ITF şi nu include turneele de Mare Şlem>>. După cum vedeţi, domnul Năstase nu este suspendat de la turneele de Mare Şlem, cele din circuitul ATP sau WTA, ci este suspendat doar în cazul întrecerilor ITF.

Cred că Ilie Năstase şi-a plătit de mult obligaţiile faţă de acest sport, dedicându-se tenisului în ultimii 50 de ani şi implicându-se în toate nivelurile acestui sport, de la nivelul de bază până la cel mai înalt nivel, atrăgând milioane de spectatori. Să nu uităm faptul că a avut o personalitate curată şi flamboiantă, din toate punctele de vedere. Cred că WTA ar trebui să îşi prezinte scuzele pentru comunicatul transmis public de dumneavoastră.

Dacă decizia ultimei instanţe este că cineva se face vinovat în vreun fel, atunci situaţia se va schimba.

Între timp, aş dori să menţionez faptul că trofeul turneului se numeşte Ţiriac Trophy. I-am înştiinţat pe organizatori cu mult timp înaintea începutului întrecerii că solicit în continuare ca domnul Năstase să ia parte la Ceremonia de Premiere şi nu regret faptul că am făcut-o, luând în considerare faptul că inclusiv la turneul ATP 250 de la Bucureşti, Ilie Năstase a fost personalitatea invitată să înmâneze câştigătorului trofeul (care ne poartă numele) de-a lungul a 23 de ani.

Comunicatul dumneavoastră m-a mâhnit teribil, acum, la o săptămână după ce ITF-ul şi-a clarificat poziţia. Sper că după această scrisoare am ajuns la un punct de vedere comun şi că înţelegeţi mai bine situaţia.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.