Optimism și voie bună la conferința de presă a româncelor

Corespondenţă de la Tenis Club Idu, Mamaia, de Paul Alexe
Credit foto: Paul Alexe

Preluare Sport Sud-Est

La Tenis Club IDU din Mamaia, joi, a avut loc conferinţa de presă a celor două echipe care se vor întâlni sâmbătă și duminică, în barajul pentru menținerea în Grupa Mondială II din Fed Cup, cele ale României și Marii Britanii. Primele care s-au aflat în fața reprezentanților mass-media au fost fetele noastre, însoțite de căpitanul nejucător, Ilie Năstase. Iată, în continuare, cum a decurs conferința de presă.

Reporter: Domnule Ilie Năstase, președintele federației George Cosac a declarat, ieri, că meciul este unul crucial pentru tenisul românesc. Cum comentați?

Ilie Năstase: Nu știu dacă este crucial. De ce? Întrebați-l pe el, de ce mă întrebați pe mine? Pentru mine nu cred că este… Un meci important, dar tenisul românesc va merge în continuare. Sperăm să câștigăm.

Reporter: Vremea vă face probleme?

Ilie Năstase: Problemele sunt pentru fete, că nu se pot antrena pe terenul pe care se va juca, dar din câte am înțeles terenul nu este așa moale cât pare. Oricum, nu avem ce face. Să vedem ce va fi în zilele următoare.

Reporter: Ați avut ocazia să vă antrenați și pe terenul central. Cum vi se pare suprafața de joc?

Simona Halep: Terenul central este foarte frumos. N-am mai jucat de foarte mult timp aici, chiar a fost un moment plăcut pentru mine, zgura este foarte bună și cred că și tribuna este ok, chiar dacă nu sunt atât de multe locuri sper să fie plină. Dar dacă vă referiți strict la suprafață, după părerea mea este foarte bună.

Reporter: Biletele s-au vândut într-un timp record, mai puțin de două ore jumătate…

Ilie Năstase: Da, dar și locurile sunt puține, doar 2500…

Reporter: Faptul că tribunele vor fi pline, reprezintă un avantaj mare pentru echipa noastră?

Simona Halep: Noi sperăm să câștigăm și să facem meciuri frumoase. Adversarele sunt jucătoare foarte bune, chiar în Top 10, Konta, am pierdut contra ei nu demult. Sper să-mi iau revanșa și să câștig contra ei. Însă, în primul rănd, trebuie să fim bucuroși că se întâmplă un astfel de eveniment la Constanța, un meci de Fed Cup n-a mai fost aici, este pentru prima data, și sper ca publicul să fie alături de noi în fiecare moment.

Reporter: Care crezi că va fi cheia meciului?

Ilie Năstase: Toate meciurile sunt importante, dacă am știi care e mai important… (râde)

Simona Halep: Cred că fiecare meci este important, va fi greu cu echipa Marii Britanii, because… (râde), pentru că sunt jucătoare foarte bune, cu unele am câștigat, cu unele am pierdut. O să fie bine, din punctul meu de vedere, dar va fi o partidă grea.

Reporter: Este un avantaj pentru tine, în fața lui Konta, că se joacă pe zgură?

Simona Halep: Nu consider că este un mare avantaj, o jucătoare de Top 10 se descurcă bine pe toate suprafețele.

Reporter: Echipa noastră este favorită? În clasamentul mondial ITF suntem pe locul 14, în fața lor…

Ilie Năstase: Într-un astfel de meci, clasamentele nu prea contează.

Reporter: Sorana, ai emoții la revenirea în echipa de Fed Cup?

Ilie Năstase: Până acum nu avea, dar dacă ai pus întrebarea…

Sorana Cîrstea: N-am emoții. Așa cum am spus și în februarie, sunt extrem de onorată să fac parte din echipă. De fiecare data când am fost sănătoasă și m-am simțit aptă am răspuns afirmativ convocării. Mă bucur să fac parte din această echipă, care, spun eu, este una de top. Așa cum a spus și Simona, fiecare dintre noi va da tot ce va putea și sunt aici alături de fete, este o atmosferă frumoasă în echipă și sper să reușim un rezultat pozitiv.

Reporter: Vă ajută această atmosferă bună din cadrul echipei?

Sorana Cîrstea: Tot timpul a fost o atmosferă frumoasă în echipa noastră și, pentru mine, cel puțin, este altceva când vin la Fed Cup, sunt două săptămâni în care fac parte dintr-o echipă și este senzaţional, pentru că tenisul este un sport individual, ești doar tu cu antrenorul, iar acum este frumos să faci parte dintr-o echipă, să te adaptezi și la celelalte jucătoare și, practice, să fi cu sufletul acolo, pentru țara ta. La turnee, eu joc pentru mine. Acum, joc pentru România! Atmosfera este frumoasă și, clar, ajută. Acum, contează echipa, nu contează doar un jucător.

Reporter: Irina, cum ți se pare Konta?

Irina Begu: Așa cum a spus și Simona, este o jucătoare de top, indiferent de suprafață consider că este o jucătoare periculoasă. A avut un început de an foarte bun, dar noi suntem aici să luptăm. Sunt patru meciuri de simplu, unul de dublu, important este să ajungem primii la trei. Noi vom încerca să câștigăm cât mai multe meciuri.

Reporter: Vă doriți să încheiați după meciurile de simplu?

Irina Begu: Noi ne dorim să câștigăm în cât mai puține meciuri, dar cum ați putut vedea, de fiecare data este foarte greu, meciurile sunt echilibrate, dar, cu siguranță, noi vom încerca.

Reporter: Toată lumea vorbește de Konta. Ce părere ai despre Watson, mai slab cotată…

Irina Begu: La Fed Cup, din punctual meau de vedere, clasamentul nu contează, fiecare meci este important. Ne avantajează suprafața și cred că suntem în avantaj din acest punct de vedere.

Reporter: Monica, vii după un turneu câștigat, acum revii pe zgură. Cum merge acomodarea?

Monica Niculescu: Da, întradevăr, cred că am un an de zile de când n-am mai jucat pe zgură. A fost bine, am apucat să mă antrenez și o zi afară, o zi în balon, mă simt bine pe zgură și abia aștept să înceapă meciurile.

Reporter: Pornim favorite la dublu, dacă se ajunge să fie decisiv?

Monica Niculescu: La dublu cred că vor juca Konta și Watson, mi se pare un meci extrem de greu. Watson a mai jucat dublu, Konta… știe (râde), e Top 10. Da, va fi greu, un meci greu, să vedem cum se va desfășura în prima zi.

Reporter: Domnule Năstase, ați hotărât cine joacă la simplu?

Ilie Năstase: Trebuie să-ți spun astăzi, ție?!

Reporter: Am încercat…

Ilie Năstase: Nu ești simpatic, poate dacă erai simpatic îți spuneam… (râde)

Reporter: La tenis, cu această echipă, este unul din puținele domenii în care îi dominăm pe englezi. De unde vine acest lucru?

Ilie Năstase: E greu să-i concurăm… Noi nu avem bugetele pe care le au ei, iar bugetele astea vin de la Wimbledon. Dacă aveam și noi un turneu mare, stăteam mai bine cu bugetul, dar așa… ne chinuim. Dacă părinții lor nu aveau puțini bani să le susțină, nu erau aici. Poate și federația, pe undeva, dar nu atât de mult, cât părinții…

Reporter: Ne-ar trebui o arena mai mare, modernă, în țară?

Ilie Năstase: Păi, nu avem una polivalentă, dar să mai facem de tenis… Ați văzut că ne-au dat afară de la Progresul, de la BNR. Asta trebuie să scrieți voi, în fiecare zi, să-l dăm jos pe tovarășul ăla, că e de 27 de ani acolo. Nici Ceaușescu n-a stat 27 de ani, a stat doar 25, ăsta are doi ani mai mult. E afacerea lui, de la mama lui, de la Drăgășani sau Drăgănești, de unde e el… Deci, și turneul, dar și acum, puteam juca acolo foarte frumos, puteam juca oriunde. Îi mulțumesc domnului Corneliu Idu că ne-a permis să jucăm aici, mai ales că Simona este de aici. Altfel, n-avem stadion… Dacă am fi avut vreo 20 sau 30 în toată țara, cum este aici, așa micuțe, de 2500 de locuri, era foarte bine. Dar nu avem…

Reporter: Întrebare pentru Simona. Serena Williams a anunțat că se retrage, cel puțin pentru o perioadă, deoarece a rămas însărcinată. Ai apucat să o feliciți?

Simona Halep: Nu, n-am apucat, ieri am aflat. O felicit acum…

Ilie Năstase: Nici Serena nu știa până ieri… (râsete). A aflat și ea, ieri…

Simona Halep: E un lucru minunat să devii mămică. Eu una cred că o să revină în circuit și o să mai câștige câteva turnee. E un lucru frumos și o să o felicit cu prima ocazie.

Reporter: Simona, cum te simți, mai ai probleme?

Simona Halep: Nu, mă simt foarte bine fizic, durerile la genunchi au dispărut, încă înainte de Indian Wells, am avut o perioadă foarte bună, cu antrenamente destul de dificile. Sunt pregătită și emoţional și fizic să joc meciurile de Fed Cup, aici, acasă.

Reporter: În formula actuală, avem toate atuurile pentru a răzbate în Grupa Mondială, la vârf?

Ilie Năstase: Da, avem un lot de fete cu care putem intra acolo. Eu zic că meciul de la București (n.r.: ) l-am pierdut la câteva puncte, a fost la mustață, la câteva mingii unde s-a făcut diferența… A fost puțin ghinion, dar poate avem acum noroc.

*

Vineri, de la ora 12.30, la Hotel Iaki din Mamaia, este programată tragerea la sorți a programului meciurilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.