Simona şi Irina au îngenunchiat Perfidul Albion!

de Paul Alexe

Preluare Sport Sud-Est

România rămâne în Grupa Mondială a Cupei Federaţiei, cea mai importantă competiţie din tenisul feminin, dedicată echipelor naţionale. „Tricolorele” au câştigat, scor 3-2, barajul pentru menţinerea în Grupa Mondială II, împotriva echipei Marii Britanii, confruntare disputată pe arena centrală de la Tenis Club Idu Mamaia.

După o primă zi în care Simona Halep şi Johanna Konta au adus câte un punct pentru fiecare echipă, iar atenţia întregii lumi s-a îndreptat către scandalul în care a fost implicat Ilie Năstase, căpitanul nejucător al României, fetele noastre au punctat decisiv în ziua secundă, spulberând iluziile de mărire ale britanicelor, care îşi doreu să revină în Grupa Mondială, pentru prima oară după 2013.

Ziua a fost deschisă de mult aşteptatul duel dintre liderele celor două echipe, ambele jucătoare de top 10 WTA, Simona Halep (nr.5 mondial), respectiv Johanna Konta (7). Fără victorie în faţa britanicei de origine australiană, după două confruntări pe hard (Wuhan 2015 şi Miami 2017), constănţeanca s-a abătut precum o furtună asupra adversarei sale! Simona a dorit să-i arate britanicei că pe zgură mai contează şi ştiinţa jocului, nu doar forţa, iar confruntarea a fost la discreţia sa. Urmărită din tribună, ca şi în prima zi, de idolul său, Gheorghe Hagi, Simona i-a aplicat o corecţie severă rivalei sale, scor 6-1, 6-3, după o oră şi 18 minute de joc! Un singur moment de cumpănă a avut disputa, în debutul setului doi, când Konta a profitat de câteva minute în care Simona a scăzut nivelul, reuşind să conducă cu 3-1. Încurajată frenetic, dar cu fair-play, de 2500 de suporteri, constănţeanca şi-a construit revenirea punct cu punct şi nu i-a mai lăsat nicio speranţă britanicei.

„Am simţit că sunt în control şi mă bucur că am reuşit, pentru prima oară de când joc în echipă, să câştig ambele meciuri de simplu pe care le joc. Evenimentele de ieri… nu vreau să insist prea mult, dar am trecut peste ele şi ne-am motivat să rămânem concentrate la meciurile pe care urma să le jucăm. Ce a fost a fost, nu m-am mai gândit la asta”, a declarat Simona, la conferinţa de presă.

Deşi moderatorul conferinţei a făcut apel la reprezentanţii presei să se rezume la întrebări referitoare la meciurile de duminică, ziariştii britanici n-au ţinut cont de acest lucru, încercând să mai zgândăre subiectul „Ilie Năstase”. Simona a trecut cu eleganţă peste moment.

„Bineînţeles, sunt alături de căpitanul nostru. Sigur, nu este OK ce s-a întâmplat, a greşit, dar cred că trebuie să trecem mai departe. Ca şi ieri, publicul a dat dovadă de fair-play. Astăzi, au fost mai gălăgioşi şi am simţit susţinerea lor”, a mai spus românca.

Menajată în prima zi, a doua rachetă a echipei noastre, Irina-Camelia Begu (33 WTA) a intrat pe zgura roşie de la Mamaia hotărâtă să aducă punctul victoriei pentru România, în disputa cu Heather Watson (113 WTA). Miza disputei şi-a pus amprenta pe jocul celor două sportive, care au alternat lovituri de un excelent nivel, cu greşeli neforţate. Din acest amestec, a rezultat un meci mai echilibrat decât ne-am fi aşteptat, britanica oferind o replică solidă. Totuşi, exprienţa superioară a sportivei noastre s-a dovedit hotărâtoare, Irina reuşind să încline în favoarea sa momentele decisive ale jocului. Românca s-a impus cu 6-4, 7-5, după ceva mai bine de două ore de joc, la finele căruia întreaga echipă a încins hora bucuriei pe terenul arenei din Mamaia.

„A fost multă presiune, n-am jucat cel mai bun tenis de care sunt capabilă, dar la final n-a mai contat, pentru că am câştigat şi am arătat lumii că suntem puternice”, a declarat Irina.

Deşi nu mai putea schimba soarta disputei, ziua s-a încheiat cu meciul de dublu, în care perechea Laura Robson / Joselyne Rae a câştigat în super-tie-break, scor 6-3, 1-6, 10-8, în faţa perechii Monica Niculescu / Simona Halep, după un joc disputat cu zâmbetul pe buze de toate cele patru sportive, spre mulţumirea spectatorilor rămaşi să se bucure de o ultimă repriză de tenis de calitate.

În urma acestui succes, România îşi menţine poziţia în Grupa Mondială II a Fed Cup, competiţie care şi-ar putea schimba formatul începând cu următoarea ediţie, din 2017, călcând pe urmele Cupei Davis, cu 16 echipe la startul Grupei Mondiale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.