Două Slideshow-uri a câte 5 imagini

Pledoarie pentru Stan Wawrinka

de Adrian Sava

Perceput dintotdeauna ca locotenent al lui Roger Federer sau ca a doua rachetă a Elveţiei,  fireşte după Maestro, Stan Wawrinka, probabil inspirat de rezultatele uimitoare ale bunului său prieten şi coleg s-a transformat treptat dintr-un jucător mediocru într-unul ce câştigă trofee de Grand Slam an de an. Stan a explodat pentru prima oară într-o astfel de finală în 2014 la Australian Open, când a ieşit victorios din confruntarea cu Nadal.

Iată-l acum, din nou prezent într-o altă finală la neoficialul “al 5-lea Grand Slam”, Indian Wells, arătându-ne un joc frumos, curajos dar şi agresiv în acelaşi timp, un joc marca “Stan”, cu care poate câştiga împotriva oricărui jucător, dar la fel de bine poate să şi piardă.

Evident, el nu are flexibilitatea lui Novak, nici mişcarea încântătoare a lui Federer şi nici nu pare a fi un gladiator, precum Rafa, în schimb practică un joc din inimă cu o geometrie impecabilă a loviturilor.

Probabil că mulţi se întreabă ce e cu acel gest cu mâna la tâmplă văzut tot mai des la elveţian. Însemnătatea gestului pare să fie: ”ăsta-i planul, loviturile şi-au atins ţinta, aici e vorba de inteligenţă”.

Cu ochii aţintiţi spre cei patru granzi, Stan lasă impresia că s-a furişat pe neobservate în finală, însă nu este aşa, după spaima trasă în meciul cu Nishioka, Wawrinka a arătat o mobilizare exemplară în fiecare meci şi  i-a învins pe toţi cei care s-au aflat de partea opusă a fileului.

Azi el va avea în faţă pe cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, un Roger revenit la forma lui maximă odată cu câştigarea AO 2017 şi faţă de care a avut mereu un complex.

Noi, fanii lui Stan deşi nu prea numeroşi, ne considerăm cu atât mai speciali şi îl susţinem pentru stilul său, emoţia, suspansul din teren şi acele lovituri la limită care îţi taie respiraţia.

La sfârşitul anului trecut, întrebat fiind ce şi-ar dori cel mai mult în noul an – răspunsul său, unul cât se poate de altruist – a fost:

Îmi doresc să-l văd pe Roger sănătos şi revenit pe teren.

Trebuie ţinut cont că odată ajuns în finală, Wawrinka se transformă în Stanimal şi îşi duce misiunea la bun sfârşit. Şi dacă nu o să fie încoronat câştigător la Indian Wells, cu siguranţă se va întoarce mai ambiţios în celelalte turnee importante sau pentru a-şi revendica porţia lui de un Grand Slam pe an, căci motto-ul său în viaţă este:

Ever tried, ever failed. No matter try again. Fail again, fail better.
Încerci mereu şi eşuezi mereu. Nu contează. Încearcă din nou. Eşuează mai bine.

               

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.