Galerie

Adaptare de Patricia Onu, Tenisbox

Este posibil ca Simona Halep să nu fi ajuns acolo unde este azi? Da, dar datorită intervenţiei unui iubitor al tenisului, copilul talentat de atunci a putut creşte spre a dezvălui campiona de azi. Industriaşul maritim Corneliu Idu a intervenit financiar şi a susţinut-o pe Simona atunci când aceasta a trebuit să participe la circuitul internaţional, la vârsta de 14 ani.

Fără sprijinul lui Corneliu Idu este posibil ca Simona Halep să nu fi ajuns campiona de astăzi.

La vârsta la care avea nevoie de stimuli tot mai mulţi pentru a-şi duce cariera la următorul nivel, omul de afaceri îi pune la dispoziţie resursele financiare de care are nevoie. Astfel, Simona îşi pune în bagaj talentul şi porneşte pe drumul succesului, ajungând în finala openului francez în 2014 şi pe locul 2 în ierarhia mondială.

A fost incredibil de scump, i-am avut alături mereu pe părinţii mei”, declară Simona într-un interviu.

Spre desoebire de ţările care investesc în sport, Federaţia de Tenis din România nu a susţinut-o pe Simona din punct de vedere financiar. Pentru că, din păcate, aşa se mai obişnuieşte pe la noi!

Destinul a avut însă grijă să rezolve acest neajuns, astfel că unul dintre cei mai înstăriţi oameni din Constanţa, Corneliu Idu, s-a întâmplat să fie şi deţinătorul clubului de tenis unde a jucat Simona. Acesta a susţinut-o timp de doi ani, timp în care Simona Halep a participat la turneele de juniori din circuitul European, până la vârsta de 16 ani.

„Părinţii mei au făcut tot posibilul să mă susţină pentru a ajunge unde sunt acum, dar a fost important că am avut un sprijin”, mărturiseşte Simona declarând în acelaşi timp că omul de afaceri a fost şi unicul sponsor pe care l-a avut: „Asta a fost, nu am mai avut vreun alt sponsor”.

Un sport scump? Da. Deşi cei care ajung în top au câştiguri considerabile, drumul până acolo este presărat cu obstacole, multe dintre ele de natură financiară.

Asociaţia de tenis din Marea Britanie estimează că pentru a dezvolta corespunzător un jucător de la vârsta de 5 ani până la 18 ani , ar fi nevoie de aproximativ 300 000 de dolari. Este un efort colectiv: părinţii, sponsorii, investitorii si federaţiile naţionale fac front comun într-o acţiune dedicată unui tânăr sportiv. Toate acestea pun presiune asupra copiilor.

Sunteţi printre curajoşii care se înhamă la un asemenea drum sinuos? Atunci trebuie să ştiţi că aproape jumătate dintr-un total estimat de 14 000 de jucători profesionişti, bărbaţi şi femei, nu au câştiguri financiare. Şi acesta este purul adevăr, analizat îndeaproape şi dat în vileag de Federaţia Internaţională de Tenis.

Jucătorii profesionişti de tenis sunt contractori individuali care plătesc din propriul buzunar pentru antrenamente, călătorii, cazare, mâncare şi lista e lungă de aici înainte. ITF estimează costuri în medie de 39 000 de dolari pentru un jucător profesionist de tenis, excluzând costurile alocate antrenamentelor.

Aşa că dacă tindeţi către următorul Novak sau către următoarea Serena, pregătiţi-vă din timp, poate chiar cu câteva generaţii înainte!

*

Iar la final de scriere încheiem într-o notă recunoscătoare pentru Cornel Idu, cel care a susţinut talentul atunci când a trebuit. Bineînţeles, ca de fiecare dată, suntem mândri de Simona şi norocoşi de a fi contemporani cu ea!

 

Sursă: cnn.com / Adaptare: teniSite.info

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.