Editorial de Patricia Onu, Tenisbox

Fanii sportivilor români, bucurie, extaz, dezamăgire şi acuze! O nebuloasă totală, un subiect foarte discutat dar în continuare sensibil. Şi mai mult decât atât, a devenit o practică caracteristică fanilor români, aceea de a ridica monumente şi de a le dărâma, continuu, fără ezitare şi neobosit, mereu în concordanţă cu succesele, respectiv insuccesele sportivilor.

Să ne aşezăm acum tacticos în banca celor neutri: nu ridicăm în slăvi şi nici nu aruncăm cu pietre! Dar, fără vrerea noastră, tot suntem purtaţi de avalanşa evenimentelor care se perindă virtual, fericite şi încununate de glorie sau, diametral opus, îmbrăcate în haina insuccesului.

Şi sunt haioşi revoltaţii, dar nu tot timpul. În general ei trec foarte uşor dintr-o extremă în cealaltă: sunt fericiţi şi mulţumiţi, dar nu trece mult şi devin posomorâţi şi umplu paginile de facebook cu părerile lor „documentate”, sfaturile, concluziile înverşunate, la care adesea ne fac părtaşi fără vrerea noastră.

Şi o ţin aşa, încrâncenaţi, revoltaţi, stăpâni absoluţi ai adevărului… până la următoarea victorie. Atât. De aici îi găsim în cealaltă tabără, redevin fanii înrăiţi, admiratori cu diplomă.

E un du-te vino continuu, de care unii s-au săturat, la care am alege să nu participăm dacă am fi întrebaţi. Noi suntem români, noi suntem români, da! Vorba cântecului. Şi alegem să fim de partea jucătorilor noştri, pe care îi ridicăm de fiecare dată la rang de învingători. Ne propunem să îi susţinem necondiţionat şi să urmăm exemplul lor, acela de a persevera, mânaţi de ambiţie şi să trăim sportul prin evoluţiile lor!

14619935_10154165643058392_1003518984_n

 

 

2 COMMENTS

  1. Asa e cum ziceti. Dar asta nu se intimpla numai in sport, se intimpla in toate domeniile. Stirile provitoare la Romania sau externe sint prezentate cu un patos nemaiintilnit la alte popoare.
    O verisoara din Canada mi-a povestit cum s-au prezentat stirile despre cutremurul din Japonia care a dus la dezastrul de la centralele nucleare de la Fukushima. Taica-sau era acolo in vizita asa ca a vazut ambele variante. La ei erau prezentate faptele, rece si pe scurt, la noi erau prezentate aspectele care impresionau, era exagerat pentru a genera un impact emotional.
    Eu zic ca a fost preluat comportamentul fanilor dupa modelul indus de media. Adica in loc de o atitudine rationala este o atitudine emotionala si exagerata, cu maxim si minim si un interval lipsa de echilibru intre ele.

  2. Probabil ca asa suntem noi, un popor cu multa simtire! Adesea ne complicam, ne dam peste cap ca sa ajungem de unde am plecat. Daca am analiza mai la rece si actiunile noastre ar fi mai putin complicate.
    Deci da, poate ca “rece si pe scurt” poate sa fie o optiune si pentru noi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.