Credit Foto: Giulio Gasparin
Credit Foto: Giulio Gasparin

Adaptare de Patricia Onu, Tenisbox

Majoritatea jucătorilor, după o „bătălie” de câteva ore, chiar şi încheiată prin victorie, nu acordă interviuri. Dar, pentru cei care cunosc tenisul românesc, este deja consacrată unicitatea Monicăi Niculescu, aşa încât ea nu se conformează cu astfel de practici ale colegilor ei. Cu un aer relaxat, Monica salută şi îşi cere scuze pentru cutia de cacao rece din care soarbe cu poftă: „Mi-am uitat shake-ul la hotel, dar, după un astfel de meci, cred că merit unul!”. Zâmbeşte, se face confortabilă şi se pregăteşte de spectacol: românca este unică pe terenul de tenis, cu loviturile ei tăiate şi jocul imprevizibil, dar este cu mult mai aparte şi de departe unică atunci când începe să vorbească.

Monica: inteligentă, spirituală şi naturală, trăsăturile acestea sunt evidente încă de la primul răspuns mai elaborat, care este oprit de o tuse neaşteptată: „De ce îmi pierd vocea?”, se întreabă Monica iar răspunsul vine tot de la ea: „Foarte ciudat..ok, cred că am ţipat prea mult în timpul meciului de azi”. Da, ea e Monica Niculescu şi nimeni nu poate rezista să nu zâmbească atunci când face paradă cu naturaleţea şi voioşia ei.

*

Tocmai ce am pus în rândurile de mai sus primele impresii ale reporterilor Michele Galoppini şi Giulio Gasparin, în urma unui interviu cu Monica Niculescu.

*

Când vine vorba despre colegele de breaslă, Monica devine emoţionată, bucuroasă şi recunoscătoare de a face echipă cu Simona Halep, Irina Begu, Raluca Olaru, Patricia Ţig, Andreea Mitu, Ana Bogdan şi lista nu se termină aici. Sunt prietene şi împreună fac echipa României, se susţin, joacă Fed Cup şi, nu încape îndoială, mână în mână, duc tenisul la următorul nivel.

Deşi a început anul în forţă, accidentarea suferită la spate şi-a pus amprenta asupra evoluţiilor sale. A atins poziţia cea mai înaltă în clasamentul WTA, fiind a 27-a jucătoare a lumii, dar revenirea precoce la Wimbledon nu i-a oferit răgazul atât de necesar unei recuperări complete. Cu toate acestea evoluţia ei la dublu s-a păstrat la cele mai înalte cote datorită faptului că jocul de dublu aduce ajutor din partea coechipierului. În ciuda accidentării, Monica s-a bucurat de oportunitatea pe care i-a oferit-o jocul de dublu de a putea lua parte la emoţiile jocului activ, în turnee. Antrenamentele nu i-ar fi fost de ajuns, nu i-ar fi potolit dorinţa de tenis şi de competiţie, ţine ea să precizeze.

Planuri şi strategii? Urmează Luxemburg iar apoi Poitiers, un turneu ITF de 100.000 de dolari pe care l-a câştigat anul trecut. Speră să obţină cele mai bune rezultate în ciuda herniei de disc pe care a avut-o şi despre care speră că nu se va interpune în calea ei.

Planul cel mai important rămâne acela de a fi sănătoasă, mereu pregătită şi de ce nu, să găsească un partener stabil la dublu. O formulă ideală de dublu care să aducă victoriile!

Printre întrebările care fac subiectul interviului regăsim şi partea în care Monica este întrebată despre noua ierarhie WTA, dominată de Angelique Kerber. Fireşte, răspunsul sportiv este exact ce ne-am fi aşteptat de la ea: „Kerber a avut un sezon extraordinar. Serios, chiar a meritat! A câştigat două Grand Slam-uri, este foarte constantă şi puternică din punct de vedere psihic, încrezătoare în propriile forţe. De asemenea este foarte bine pregătită şi din punct de vedere fizic.

Monica este conştientă că evoluţia turneelor feminine a luat o întorsătură în ultima vreme şi pune în lumină noua actualitate: apar tot mai multe surprize din partea jucătoarelor care nu sunt atât de bine clasate, meciurile sunt tot mai încărcate de neprevăzut. Întrebată dacă acest fapt contribuie la încurajarea jucătorilor ca ea, Monica răspunde fără ezitare: „Jucătorii ca mine trebuie să spere întotdeauna. Şi da, noi jucăm pentru a fi mereu mai bune şi pentru a ajunge tot mai aproape de top 10. Trebuie să joci acel tenis pe care îl şti mai bine, să crezi în tine şi să faci tot ce poţi mai bine. Şi atunci când câştigi încrederea în tine creşte în mod firesc, ceea ce te poate duce mai aproape de a câştiga turnee…şi apoi, nu se ştie niciodată”.

Întrebată despre cum crede că adversarii percep stilul ei unic de joc, Monica, sinceră şi zâmbitoare, dă în vileag propriile păreri despre jocul ei: „nu sunt sigură, dar pot spune ce simt când adversarul joacă predominant cu slice-uri. Nu numai o dată m-am întrebat: Ce ar trebui să fac acum? Nu pot spune ce simt ceilalţi dar sunt destul de sigură că nu sunt tocmai fericiţi.

Cât despre cel mai în vervă subiect la momentul actual, doping-ul: „Nu vă rog, mă distrează foarte tare subiectul. Uitaţi-vă, vă rog, aici (indicând către cutia de cacao): vedeţi? Nu are nicio legătură cu doparea… ei bine, ar putea avea însă cu celulita.

Prin urmare avem o Monica Niculescu ce aduce culoare pe planşa tenisului românesc şi nu am fi singurii care au constatat acest fapt. Drept dovadă avem acest articol care surprinde exact realitatea: jucătoarele noastre sunt unice, fairplay şi spre bucuria noastră, româncele noastre.

 

Adaptare după spaziotennis.com

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.