După ce atleţii ruşi au fost suspendaţi parţial de la Jocurile Olimpice şi total de la cele Paralimpice, voci mai mult sau mai puţin oficiale din această ţară s-au apărat contraatacând cu argumentul că dopingul există peste tot şi mai ales la atleţii americani. Acum hackerii ruşi au trecut la treabă, au reuşit să spargă după mai multe atacuri nereuşite serverul Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) şi au dat, deocamdată, publicităţii patru nume de atlete americane – Simone Belis (gimnastică artistică), Elena Delle Donne (baschet), dar şi Serena şi Venus Williams, care ar fi beneficiat de dispense, numite în terminologia asociaţiei “Excepţii pentru uz terapeutic”. WADA a confirmat autenticitatea documentelor şi a iterat că respectivele dispense ar fi fost acordate în baza regulamentului şi a unor proceduri stricte. Este ceea ce susţine şi Venus Williams în comunicatul de mai jos. Hackerii susţin că deţin date despre zeci de atleţi americani în aceeaşi situaţie, pe care le vor deconspira, urmând apoi alte ţări.

Oricum ar fi, cuvântul “excepţie” în cazuri atât de sensibile, precum medicamentaţia unui sportiv de performanţă, deschide o cutie a Pandorei care nu va fi închisă prea curând. Să ne gândim doar la cazul Mariei Sharapova şi la amânarea apelului ei, care capătă sens în acest context, căci apărarea ei va capăta acum greutate şi se va axa – probabil – pe tema: “excepţii doar pentru unii?”.

Comunicatul lui Venus Williams:

Am fost dezamăgită să aflu astăzi că datele mele medicale private au fost piratate de hackeri şi publicate fără permisiunea mea. Eu am respectat regulile Programului anti-doping pentru tenis, în aplicarea căruia mi s-au acordat “excepţii în scop terpeutic”. Acestea necesită o procedură strictă de aprobare, pe care am respectat-o. Excepţiile postate în raportul piratat sunt verificate de un grup anonim de medici şi apobate în cazul unor motive medicale legitime. Sunt unul din suporterii cei mai mari ai respectării integrităţii şi am fost extrem de disciplinată în a urma regulile WADA, USADA, ITF şi în general a Programului anti-doping pentru tenis.

Se pot face mai multe comentarii ironice referitor la acest Comunicat, dar să vedem ce se va mai întâmpla şi mai ales ce date concrete va oferi WADA. Până atunci surorile Williams rămân nişte jucătoare cu cariere fabuloase, demne de tot respectul.

comunicat-venus

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.