(click pentru a naviga în galerie. Credit Foto: wikipedia.org)

După suspendarea de acum două zile a Mariei Sharapova, care va reveni în circuit la 26 ianuarie 2018, adică la 30 de ani şi 9 luni, jurnalista Nina Pantic analizează pe site-ul tennis.com câteva cazuri ale unor tenismeni care au fost suspendaţi pentru utilizarea de substanţe interzise, mai precis cariera lor de după revenirea în circuit.

  • Barbora Strycova (n. martie 1986):  a fost testată pozitiv cu sibutramină la Luxembourg Open 2012 şi suspendată în februarie 2013 (la aproape 27 de ani) pentru 6 luni.
    Înainte de suspendare era 90 WTA, după 6 luni era 113 WTA. De atunci a înregistrat un maxim al carierei 20 WTA /martie 2015, a jucat 3 finale WTA şi un sfert de finală la Wimbledon 2014. Acum este 30 WTA.
  • Viktor Troicki (Serbia, n. februarie 1986): deşi nu a fost depistat pozitiv, ci ITF a interpretat că s-a eschivat de la un control de rutină la Monte Carlo, el a fost suspendat pentru un an – iniţial suspendarea fusese 2 ani – în iulie 2013 (la 27 ani şi jumătate).
    Înainte de suspendare ocupa locul 53 ATP, peste un an, doar 847. Acum este 21 ATP, după ce a câştigat de la revenire încoace două turnee ATP şi a mai jucat în două finale.
  • Martina Hingis (Elveţia, n. septembrie 1980): depistată pozitiv la Wimbledon 2007 cu o cantitate de cocaină care la testele din SUA, nici nu e luată în considerare, Hingis şi-a susţinut nevinovăţia doar în presă şi s-a retras imediat din activitate, lăsând astfel suspendarea de doi ani fără obiect.
    La momentul suspendării, Martina Hingis era 18 WTA. Ea a reintrat 6 ani mai târziu la dublu şi dublu mixt şi a avut rezultate strălucite.
  • Marin Cilic (Croaţia, n. septembrie 1988), depistat în 2013 cu nicetamidă, o substanţă care stimulează respiraţia. El s-a apărat cu succes, susţinând că substanţa a  luat-o odată cu glucoza pe care o folosea în mod uzual, dar pe care acum o achiziţionase de la alt funizor. Astfel sentinţa a fost doar de 4 luni, considerându-se că nu a luat intenţionat substanţa interzisă.
    Înainte de suspendare ocupă locul 12, la revenire, locul 41. Acum este 13 ATP, după ce a fost şi 8 ATP / octombrie 2014 şi a câştigat după revenire 5 turnee ATP şi a jucat în alte 4 finale.
  • Sesil Karatantcheva (Bulgaria, n. august 1989) a fost depistată pozitiv, imediat după ce a uluit lumea tenisului cu victoria la capul de serie 11, Venus Williams, la Roland Garros 2005, adică la doar 16 ani. Substanţa depistată a fost nandrobolin, adică un steroid anabolizant. Sesil s-a apărat susţinând că era gravidă, dar cum acest test a ieşit negativ a fost suspendată pentru doi ani. A revenit în 2008, dar fără să mai atingă rezultatele uluitoare din adolescenţă. A jucat în circuitul ITF şi ocupă acum locul 206 WTA, înainte de suspendare fiind 35 WTA / noiembrie 2005.
  • Richard Gasquet (Franţa, n. iunie 1986) a fost suspendat pentru 2,5 luni, după aşa numitul “sărut al cocainei”. După ce s-a retras de la Miami 2009, din cauza unei accidentări la umăr, a fost depistat cu cocaină. Apărarea sa a fost că urmele de cocaine fusueră luate după ce s-a sărutat cu o femeie numită Pamela, în timpul unui festival de muzică la Miami. Drept urmare nu a fost reţinută intenţia şi suspendarea a fost mică.
    Înainte de suspendare Gasquet era 23 ATP, după, 47 ATP. Acum este 10 ATP şi după suspendare a câştigat 8 titluri ATP şi a mai făcut alte 5 finale.

 

sursă primară: tennis.com

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.