Ediţia de astăzi a WTA Insider îi face un portret amplu Irinei Begu, iar apoi  Courtney Nguyen îi ia un interviu jucătoarei românce.

Mai întâi Courtney Nguyen îi face o elogioasă prezentare Irinei Begu, în care o poziţionează între celelalte jucătoare de top românce. Şi chiar dacă precizează că Irina nu are rezultatele Simonei Halep, istoria prestigioasă a Soranei Cîrstea sau stilul de joc unic al Monicăi Niculescu, ea este jucătoarea din circuit cu cele mai consitente rezultate în acest sezon. Şi Nguyen le enumeră: optimi la Miami, sferturi la Charleston, sferturi la Madrid şi apoi cel mai bun rezultat al carierei, semifinala de la Roma.

Şi toate acestea, în ciuda unui început de an ratat din cauza unei accidentări la ligamentele genunchiului, accidentare survenită la Shenzhen, chiar în primul turneu al sezonului (când s-a retras în meciul din turul 2 cu Friedsam, n.n.): “Am fost necăjită. Am muncit din greu în intersezon şi la primul turneu al anului m-am accidentat. A fost un moment foarte greu pentru mine. Nu m-am antrenat timp de patru săptămâni şi am reînceput încet. A fost greu pentru că în patru săptămâni ţi se atrofiază muşchii şi în primele zile nu puteam să merg. A fost greu, dar când te întorci pe teren te bucuri de fiecare moment, căci nu ştii niciodată când poate să ţi se întâmple din nou aşa ceva.

În al treilea turneu – Miami – deja Irina făcea tur 4 la Miami: “La Indian Wells şi San Antonio nu am jucat cel mai bun tenis. Căutam doar să-mi recâştig încrederea pe teren. Dar la Miami m-am luptat pentru fiecare minge. Nu a mai contat că m-am simţit rău sau că am avut nişte probleme. Dacă munceşti mult, eşti răsplătit.

Apoi pe zgură, suprafaţa ei favorită, Begu a explodat. După o ezitare la Rabat înfrângere la Hogenkamp) ea şi-a regăsit rapid ritmul: “După Rabat unde am jucat atât de rău în acel meci, am fost atât de dezamăgită de atitudinea mea şi de jocul meu. O zi întreagă m-am gândit doar la meciul acela, la ce am greşit şi eram atât de dezamăgită de mine. Atunci antrenorul meu m-a ajutat mult, căci eram la pământ cu moralul. A încercat să mă ajute să depăşesc momentul şi m-am dus la Madrid şi m-am antrenat atât de dur. El mi-a spus că dacă mă antrenez bine şi am încredere în mine, rezultatele vor veni din nou.

Şi Nguyen remarcă faptul că rezultatele au venit, din moment ce Irina le-a învins pe numerele 4, Muguruza şi 5, Azarenka. Irina admite că rezultatele atât de bune, venite după accidentare au fost o surpriză şi pentru ea: “Chiar dacă te simţi bine pe o anumită suprafaţă sunt atât de multe jucătoare valoroase şi fiecare tur e dificil. Nu poţi să spui: mă simt bine pe zgură şi pot să bat pe oricine. Nu, trebuie să muncesc pentru fiecare victorie. Mă simt încrezătoare dar tot trebuie să muncesc în fiecare meci.

Apoi Courtney Nguyen îi ia Irinei un scurt interviu:

WTA Insider: Cum ai început să joci prima dată tenis?
Irina Begu: Aveam 3 ani şi jumătate şi mătuşa mea era antrenoare şi jucătoare de tenis, Aurelia Gheorghe (jucând pentru Germania, Aurelia Gheorghe a atisn un maxim al carierei de 329 WTA în 1989). M-am dus cu ea la antrenament şi doar ridic mingile. Apoi am început să ridic racheta. La început era amuzant, căci racheta era mai mare ca mine. La 7 ani am început antrenamentele adevărate în România, dar familia şi mătuşa mea mi-au spus să joc doar dacă vreau. Nu trebuie să joci pentru noi. Am fost atât de motivată. Îmi place cu adevărat să joc tenis. E ca la un loc de muncă, câteodată îţi doreşti să dormi mai mult, dar tot îmi place atât de mult.

WTA Insider: Când ai realizat că ai putea să-ţi câştigi existenţa ca jucătoare de tenis?
Irina Begu: Cred că la 14 ani. Câştigam turnee şi la 10 ani, dar niciodată nu realizezi ce se va întâmpla. Tenisul este un sport scump şi trebuie să joci multe turnee şi devine şi mai scump. La 14 ani am jucat la Campionatele Europene în Armenia şi am făcut semifinale şi am început să mă gândesc că pot deveni o jucătoare bună. Apoi ITF a făcut un stagiu de pregătire cu 8 fete şi 8 băieţi timp de o lună. A fost o experienţă atât de frumoasă pentru mine.

WTA Insider: Îţi mai aminteşti vreun alt jucător care a fost în acel stagiu cu tine?
Irina Begu: Îmi amintesc de Grigor Dimitrov şi Ricardas Berankis.

WTA Insider: Care este turneul tău preferat?
Irina Begu: Sunt mai multe: Indian Wells, Roma şi Acapulco.

WTA Insider: Care este lovitura ta preferată?
Irina Begu: Backhand-ul în lung de linie.

WTA Insider: Suprafaţa favorită?
Begu: Zgura.

WTA Insider: Care este destinaţia ta de vacanţă preferată?
Begu: Îmi plac Maldivele. Sunt extraordinare. Pentru mine nimic nu  e mai frumos decât Maldivele.

WTA Insider: Preferi TV-ul sau filmele?
Mă uit la TV doar la tenis. Am multe filme pe laptop-ul meu.

WTA Insider: La cine îţi place să te uiţi când urmăreşti tenis la TV?
Irina Begu: Îmi place Federer şi îl admir mult pe Rafa. Pe aceştia doi îi urmăresc cu mare plăcere.

WTA Insider: Ce faci ca să-ţi abaţi gândurile de la tenis?
Irina Begu: Când sunt acasă îmi place să stau acasă şi îmi place în bucătărie. Îmi place să fiu acolo. Mă duc la teatru, mă duc la cinema, ies cu prietenii. Nu stau prea mult acasă, dar când sunt acolo, mă bucur să fac lucrurile astea.

WTA Insider: Pe care dintre cele patru Mari Şlemuri ţi le-ai dori să-l câştigi cel mai mult?
Irina Begu: Australian Open.

WTA Insider: Chiar? Nu Roland Garros?
Irina Begu:E ciudat, nu? Îmi plac terenurile de zgură, dar Australian Open este Grand Slam-ul meu preferat. Condiţiile oferite şi organizarea sunt atât de bune acolo. Ne fac să ne simţim bine. Poate şi pentru că e primul Şlem al anului. E plăcut.

WTA Insider: Care e prima ta amintire de la Roland Garros?
Irina Begu: Jucam în calificări când aveam 18 sau 19 ani şi am pierdut în ultima rundă, 6-4 în decisiv. A fost greu. Am fost puţin dezamăgită, dar şi fericită, în acelaşi timp, că am ajuns în runda a treia a calificărilor.

WTA Insider: Care e cea mai importantă victorie a ta de până acum?
Irina Begu: Anul acesta, când am bătut-o pe Azarenka la Roma.

 

Preluare de pe wtatennis.com

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.