Legat de turneul mixt ATP / WTA de la Madrid, Ion Ţiriac a declarat cotidianului spaniol “Marca”: “Stăm un pic mai bine decât anul trecut şi cu puţin mai rău decât anul viitor. Sunt foarte mulţumit de cum au progresat lucrurile în aceşti 15 ani. Am câştigat o expunere internaţională incredibilă, astfel că acum sunt două evenimente la Madrid: “El Clásico” Real Madrid – FC Barcelona şi Mutua Open Madrid.
Ca să crească şi mai mult impactul turneului, Ion Ţiriac şi-a propus construirea unei noi arene, cu o capacitate de 10.000 de locuri, astfel încât să mărească şi încasările din vânzarea de bilete: “Vrem să construim acest teren de 10.000 de locuri ca să continuăm să creştem. Caja Mágica este o bază a municipalităţii, nu depinde de mine. Şi fostul primar şi actualul mi-au spus că nu sunt bani pentru lucrări. De aceea este necesară construirea unei arene noi. Vreau să scad preţurile biletelor, dar oricum suntem unul din cele mai ieftine turnee din Europa. Vom creşte sumele alocate premiilor cu 14%, începând cu anul viitor.

În altă ordine de idei, Ion Ţiriac a vorbit apoi despre Rafel Nadal: “Rafa a redevenit competitiv şi asta nu e de mirare. Nu se gândeşte la clasament, este un mare campion, o personalitate care transcede fenomenului sportiv. Este un jucător cu picioarele pe pământ şi cu capul pe umeri, el reprezintă un mare atu pentru turneul nostru.

Despre problema dopajului, Ion Ţiriac are o opinie fermă: “Sunt un radical în viziunea mea asupra dopajului. Nu trebuie să ne fie frică să instituim pedeapsa cu moartea sportivă, în termeni sportivi bineînţeles, adică interdicţia pe viaţă de a mai practica sportul în competiţie. Dacă un atlet trişează, atunci el este un fiu de ***, un hoţ care trebuie să stea deoparte. Am fost preşedintele Comitetului Olimpic Român şi prima lege pe care am făcut-o să treacă a fost că în cazul în care un atlet este depistat pozitiv, acesta nu va mai  reprezenta ţara la Jocurile Olimpice.

Depre problema premiilor egale între bărbaţi şi femei, Ion Ţiriac şi-a pus părerea în stilul său inconfundabil: “Îmi plac mult mai mult femeile decât bărbaţii. Toată viaţa am fost aşa. Cu cât au picioarele mai lungi, cu atât cred eu că sunt mai frumoase. Chiar şi în tenis sunt graţioase şi toate cele. Dar nu cred că premiile egale sunt soluţia. Poate merită mai mult femeile? Plătiţi-le mai mult dacă merită. Dar cred că trebuie să calculăm câţi bani pun bărbaţii pe masă şi câţi femeile, cu drepturi TV incluse. Căci altfel va trebui să compensăm şi să tot compensăm şi nu poţi compensa la nesfârşit. Este un sport frumos şi datorită lor, dar nu cred că femeile se pot plânge că nu câştigă destui bani.
Ion Ţiriac spune că a discutat cu WTA problema continuării premiilor egale, dar consideră propunerea nesustenabilă din cauza cererilor de majorare venite de la ATP: “Dacă măresc şi premiile femeilor, dau faliment şi nu mai pot organiza un eveniment de tenis. Şi organizez evenimente din anii ’60.

 

 

sursă: “tennisactu.net” şi “nytimes.com”

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.