Circuitul amical IPTL, acronim pentru International Premier Tennis League şi cu numele oficial Coca-Cola International Premier Tennis League Presented by Qatar Airways – o competiţie de vacanţă, dar care pare a a avea din ce în ce mai mult succes – va începe mâine la Kobe, Japonia şi se va încheia pe 20 decembrie la Singapore.

Ideea pentru această competiţie – şi apoi materializarea ei – îi aparţine lui Mahesh Bhupathi, un mare jucător de dublu (fost nr. 1 mondial – 4 Mari Şlemuri) şi dublu mixt (8 Mari Şlemuri), iar sistemul de desfăşurare este asemănător cu cel din campionatul indian de cricket şi are o participare la fel de selectă ca şi World Team Tenis, ce s-a desfăşurat în anii ’70 în SUA.

Aceasta este cea de-a doua ediţie a IPTL, la prima participând 4 echipe (francize). Anul acesta li s-au adăugat Japon Warriors. Fiecare echipă are un sediu: un oraş şi o arenă în care se desfăşoară meciurile – şi un proprietar.

Anul acesta vor participa următoarele 5 echipe:

 

iar echipele – conform site-ului oficial al competiţiei – sunt următoarele:

 

Prima ediţie a fost câştigată de Indian Aces –  Roger Federer, Pete Sampras, Gaël Monfils, Rohan Bopanna, Ana Ivanovic, Sania Mirza – antrenor Fabrice Santoro.

Faţă de anul trecut, majoritatea jucătorilor s-au mutat de la o franciză la alta, astfel că începând din acest an, înţelegerile cu echipele ale fiecărui jucător vor fi parafate pentru doi ani.

Pe scurt, sistemul de desfăşurare şi regulamentul ar fi următoarele: Se va juca în fiecare din cele cinci oraşe, sistem fiecare cu fiecare, un meci constând din cinci seturi şi anume câte un set pentru simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu mixt şi simplu legende. Ordinea meciurilor este stabilită de antrenorul echipei gazdă sau dacă niciuna din echipe nu este pe teren propriu se dă cu banul pentru cine stabileşte ordinea. La fel, se dă cu banul pentru cine serveşte primul în primul set al meciului, apoi serviciul alternează la începutul fiecărui set nou. Ghemurile se joacă până la 4 puncte, fără prelungiri / avantaje, iar ghemurile fiecărui set contează un punct. Câştigă cine are mai multe puncte după 5 seturi. Punctul Coca Cola (unul pe set) anunţat înainte, dublează valoarea lui, astfel că se poate ajunge de la 15-0 la 15-30. Echipele pot face o înlocuire pe meci. Desigur, sistemul de desfăşurare este mult mai complex, dar fiind vorba despre o comeptiţiei amicală, nu ne propuem să intrăm în prea multe amănunte.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.