Alegerea Guadelupei – un departament transmarin al Franţei, situat în Marea Caraibilor, ca gazdă a întâlnirii Franţa – Canada din primul tur al Grupei Mondiale, 4-6 martie 2016 – a stârnit desigur mirare. Dar argumentele pentru această alegere au fost destule.

Mai întâi că francezii au dorit neapărat ca întâlnirea să se desfăşoare nu numai pe zgură, dar ci şi într-o arenă exterioară, ceea ce în Franţa continentală nu ar fi fost posibil în acea perioadă. Calculul pentru care francezii doresc zgura este că astfel ei speră să îi mai frâneze pe puternicii Raonic şi Pospisil. Apoi faptul că data disputării este înainte de turneele de la Indian Wells şi Miami va economosi francezilor o navetă obositoare.

Ca această alegere să fie posibilă, termenul de depunere a candidaturilor de către oraşele franceze a fost decalat, căci până la expirarea lui, doar Rouen şi Albertville erau pe listă. Dar la iniţiativa lui Yannick Noah – noul căpitan nejucător – şi a jucătorilor, care au venit cu această idee, au fost invitate şi oraşe din departamentele transmarine să participe. Aşa s-a ajuns la Baie-Mahault, al doilea oraş ca număr de locuitori din Guadelupa, care a fost preferat lui Fort-de-France, capitala Martinicăi.

Baie-Mahault
Baie-Mahault

Meciul va avea loc pe cel mai mare stadion din Guadelupa, velodromul Amédée-Détraux, care are o capacitate de 8.000 de locuri. Vor fi amenajate trei terenuri, centralul şi încă două de antrenament. Acestea din urmă vor rămâne la dispoziţia ligii locale de tenis după partidă. Pentru amenajarea lor vor trebui aduse 400 de tone de zgură cu vaporul. În total, costurile se vor ridica la 1,5 milioane de euro, dar acest aspect contează mai puţin, atât timp cât echipa Franţei consideră ca aici va avea toate atuurile de partea ei.

Velodrome Amédée Détraux
Velodromul Amédée-Détraux

Ştire semnalată de Andreea Ionescu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.