Site-ul “Tennis Flash” aduce 6 argumente în spijinul ideii că Roger Federer este GOAT, o abreviere intrată – în jargon – de la “Greatest of All Time” (cel mai mare din toate timpurile). Desigur, există şi alte păreri, dar bogăţia argumentelor şi a documentării aduse de autor, creează o solidă bază de discuţie. Tocmai seriozitatea disertaţiei sale ne-a determinat să v-o împărtăşim. Autorul pleacă de la ideea că toate cele 6 argumente de mai jos rămân valabile pentru un Roger Federer în vârstă de 34 ani, care este pe locul 3 în lume şi care este încă în stare să producă un tenis de mare intensitate şi calitate

  1. Clasamentul câştigătorilor de turnee de Mare Şlem, unde Roger Federer conduce detaşat şi o va mai face pentru multă vreme:
 Grand Slam titles

 

2.  Regula că un jucător mare trebuie să aibă cel puţin o lovitură devastatoare. Federer are forehand-ul, şi autorul analizei exemplifică cu următorul punct:

 

3. Coeficientul ELO al lui Roger Federer. Iniţial folosit doar în şah, dar utilizat acum şi în tenis, acesta ia în calcul rezultatele a mii de partidele dintre jucători, stabilind astfel un clasament al valoriii relative. Aici, Roger Federer a rămas constant, adică este la fel de bun la 34 de ani ca în perioada de vârf a carierei.

elo

4. Mişcarea în teren a lui Roger Federer. Site-ul citează diverşi specialişti care apreciază felul în care Roger se deplasează în teren, fără să facă cel mai mic zgomot, fără să facă nicio mişcare inutilă, scurtând parcă terenul. Şi această alegaţie este exemplificată cu următorul punct:

5. Serviciul. Roger Federer se află pe locul 6, în clasamentul din toate timpurile, la procentajul ghemurilor câştigate pe propriul serviciu – 88% (13.886 ghemuri dintr-un total de 15.699 de ghemuri), dar cei dinaintea lui sunt jucători înalţi, care aveau ca principală armă serviciul (Karlovic, Isner, Raonic, Roddick, Sampras).

6. Capacitatea lui Roger Federer de a-şi îmbunătăţi jocul, de a improviza şi de a-şi aduce la îndeplinire planurile, lucruri pe care le-a făcut de-a lungul întregii sale cariere. Şi aici, autorul aduce în sprijinul argumentaţiei sale strategia lui Federer, folosită în premieră împotriva lui Djokovic la Cincinnati şi  numită SABR (Sneak Attack By Roger), adică “atac prin furişare à la Roger”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.